1 IANUARIE-SEMNIFICAȚII

1. Fiind a 8-a zi de la nașterea minunată din Betleem, 1 ianuarie este praznic împărătesc adică sărbătorim pe împăratul ceresc. Potrivit legământului încheiat de Dumnezeu cu Avraam, toți băieții evrei sunt supuși circumciziunii. Cu acest prilej pruncului i se pune numele. Deci la 1 ianuarie este Tăierea împrejul a Domnului. Atunci dreptul Iosif i-a pus pruncului sfânt numele Iisus care înseamnă Mântuitor (salvator). Spre deosebire de lama care taie, deci provoacă durere, apa sfințită a botezului este mult mai inofensivă. Dar aceasta are mai mult contestatari decât aceea. Motivul? Probabil profesionalismul săvârșitorului și convingerile primitorului.

2. La 1 ianuarie 379 a murit Marele Vasile, Arhiepiscopul Cezareei din Capadocia. Sever ascet, mare cărturar, neîntrecut filantrop, genial organizator, Sf. Vasile a primit multă admirație în timpul vieții dar și consacrare după ieșirea din această viață. Ziua intrării sale în veșnicie e prilej de bucurie. Și de aniversare a multor creștini care îi poartă numele.

3. Mai puțin spectaculoasă este ziua de 1 ianuarie ca început de an calendaristic în cultura europeană. Deși la origine era o sărbătoare romană în cinstea zeului Bacus, pentru unii creștini nepracticanți 1 ianuarie este sărbătorită într-un mod asemănător romanilor anteriori creștinismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *