În anul 2020 datoria externă a României a crescut cu 15,6 miliarde de euro.
An de an datoria externă a României crește. În anul 2020 datoria externă a României a crescut cu 15,6 miliarde de euro. În ultimii 30 de ani datoria României a crescut de la 0 la 125 de miliarde de euro. An de an Ministerul Finanțelor trebuie să se împrumute ca să acopere deficitul bugetar.
Anul acesta, conform datelor din bugetul României se propune reducerea deficitului bugetar prin diverse măsuri astfel încât să ajungem la un deficit de 80 miliarde de lei. 80 de miliarde de RON înseamnă mai mult de 16 miliarde de euro, bani care trebuie împrumutați în 2021.
Ce este deficitul bugetar?
Deficitul bugetar este diferența dintre venituri și cheltuieli. Deficit bugetar, înseamnă că se cheltuie mai mult decât se încasează, adică veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Guvernanții noștri nu mai concep o guvernare fără deficit, frământarea lor principală este procentul deficitului. A devenit firesc să cheltuim mai mult decât ne permitem.
După tam-tamul făcut în campania electorală, despre tăierea pensiilor speciale, despre eficientizarea aparatului bugetar, despre tăierea sporurilor nesimțite, despre eliminarea inechităților în sistemul de pensii, etc, guvernul a ales să lovească tot în cei nevoiași, ca urmare măsurile care se vor lua vor fi: înghețarea pensiilor, înghețarea salariilor, eliminarea sau reducerea facilităților de transport, acordate elevilor și studenților. Cam aceasta este marea reformă.
Cine sunt privilegiații României, cine beneficiază de pensii speciale, cine este angajat în posturile călduțe la stat. De ce nu se poate face reforma, de ce nu se poate eficientiza aparatul bugetar? Răspuns: „Cum să ne dăm pe noi afară, noi suntem bugetul, noi suntem statul, cum să ne reducem veniturile”.