’31 de ani de când trăim pe datorie’

Datoria publică a ajuns la un maxim istoric de 125 de miliarde de euro, conform datelor BNR. Practic, pentru fiecare 100 de lei cheltuiți, statul se împrumută cu 22 de lei.

Potrivit analistului financiar Adrian Mitroi, în aceste condiții nu ne rămân bani pentru creșterea economică.

„Datoria are trei caracteristici. Pe noi ne costă aproape cât un minister. Dacă cifrele le transformăm la 3%, care este dobânda medie lei cu euro, la care ne împrumutăm, cea mai mare dobândă, din nefericire, vorbim despre 15 miliarde de lei pe care noi trebuie să îi alocăm”, a spus Adrian Mitroi, analist financiar, pentru Aleph News.

„Al doilea element al acestei datorii este că al ei cost poate să crească odată cu creșterea deficitului. (…) Și a treia observație este că dacă plătim atât de multă datorie nu ne rămâne pentru creșterea economică, pentru dezvoltare și pentru proiectele mari de infrastructură. Sunt 31 de ani de când trăim pe datorie,” a adăugat Adrian Mitroi.

„Ce face statul, vede și privatul. Dacă statul este deficient la investiții și privatul va fi la fel.”, a conchis acesta, adăugând și faptul că nu crede că taxele și impozitele vor crește pentru a acoperi acest deficit. (conf. jurnalist.ro)