50% dintre elevi nu înțeleg ce citesc, dar iau bursă

Aproape 50% dintre elevi români nu înțeleg ce citesc sau nu pot face calcule elementare, arată o statistică a Băncii Mondiale, potrivit Digi24. În același timp, 53% dintre elevi sunt bursieri de merit. Această realitate cruntă a fost recunoscută și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, , după ce s-a decis ca media de acordare a burselor de merit să crească de la 8,50 la 9,50.

Elevii sunt însă nemulțumiți de decizia lui Cîmpeanu și își cer bursele de merit în stradă. Pentru tineri, bursa de merit înseamnă și bani, și orgoliu.

Profesorii recunosc că de când s-au mutat în online au dat 10 mult mai ușor.

„Nu există în nicio metodologie a predării și evaluării în online obligația elevului de a sta cu camera deschisă. Nu știi cine îți scrie și cine îți postează poate copiat, poate un părinte… Deja se vede diferența”, spune Iuliana Căplescu, profesor Colegiul Național Matei Basarab.

Deși nivelul de examinare la evaluarea națională și bacalaureat a scăzut mult în dificultate, mulți dintre elevii cu medii peste 8.00 abia reușesc să ia nota 5 sau 6.

Experții în Educație spun că absurdul ar putea dispărea chiar de anul viitor.

„De multe ori, nota 10 luată în foarte multe școli nu înseamnă că elevul e merituos, ci doar că sistemul de evaluare e unul care merită serios îmbunătățit”, afirmă sociologul Gelu Duminică. (conf. Jurnalist.ro)