6 ani de Colectiv

“6 ani, 65 de morți, 0 condamnări. Dosarele Colectiv. Judecători, procurori ai Parchetului General, procurori ai Parchetului Militar, să vă fie ruşine!”, este mesajul postat pe Facebook de Asociația victimelor incendiului din Colectiv.

În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, un incendiu a cuprins Clubul Colectiv, iar în urma acestuia au fost 65 de morți și peste 180 de răniți.

Justiția nu a reușit nici până acum să dea o sentință finală în acest proces.

AdvertisementTribunalul București pronunța în decembrie 2019, primele condamnări în acest dosar. Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, în prezent, primar al Sectorului 5, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Acesta este acuzat de abuz în serviciu pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru club.

De asemenea, au fost condamnate alte 12 persoane, printre care patronii clubului Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu. Aceștia au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare.  Însă, nici până la acest moment, nu există o decizie definitivă în cazul dosarului Colectiv.

Un protest faţă de lipsa raportărilor reale ale infecţiilor intraspitaliceşti a avut loc Vineri, în Piaţa Victoriei. Membri ai Comunităţii Declic au aprins 500 de lumânări care au fost aranjate în aşa fel încât să formeze mesajul “Neam ucis de nosocomiale″.

Prin acest protest se dorește să se atragă atenţia asupra pericolului la care sunt supuşi pacienţii din cauza infecţiilor “ascunse sub preş de autorităţi”.

“Au trecut 6 ani de la tragedia din Colectiv, când am conştientizat cu toţii cât de grav este pericolul acestor infecţii pentru viaţa pacienţilor. Astăzi, suntem din nou în mijlocul unei alte tragedii. Zilnic, 500 de oameni mor din cauza COVID. E ca şi cum 2 avioane pline cu pasageri se prăbuşesc, zilnic, în România. Unii dintre pacienţii cu COVID ar mai fi avut şanse să scape, spun medicii, dacă secţiile de terapie intensivă nu ar fi fost pline de nosocomiale. Câţi pacienţi trebuie să mai moară, victime ale infecţiilor nosocomiale, ca guvernanţii să se ocupe, cu adevărat, de eradicarea infecţiilor?″ a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic. (conf. Jurnalist.ro)