Academia lui Iliescu și Andronescu, finanțată de stat

Bani de la stat pentru o instituție fantomă, Academia Oamenilor de știință din România. Această instituție de cercetare fără rezultate notabile, o invenție mai veche a PSD, a primit de la buget, pe anul 2021, 8,9 milioane de lei.

AOSR este instituție populată de profesori pensionari, politicieni și prelați. Între cei care ‘activează’ în cadrul acestei Academii se numără: Ion Iliescu, Teodor Meleșcanu, Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Valeriu Tabără, Anghel Stanciu, dar și înalte fețe bisericești arhiepiscopii Nifon sau Teodosie.

Conducerea AOSR este asigurată de președintele Alexandru Adrian Badea, de vicepreședinții Ion Basgan și Doru Sabin Delion, secretar științific fiind Dan Tiba. Primul primește o indemnizație de 21.840 de lei pe lună, vicepreședinții și secretarul primesc câte 16.640 de lei pe lună, potrivit Europa Liberă.

Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române (care nu are nicio legătură cu AOSR), susținea, în 2017, că „a apărut o Academie a Oamenilor de Știință care este o construcție strict politică, pentru că ea nu se bazează pe o selecție corectă de valori“, scrie NewsWeek.

Academia spune că are un parteneriat cu doar trei universități: Politehnică, Valahia și Bioterra, dar și cu 3 societăți comerciale.

(conf. jurnalist.ro)

Profile și decorațiuni