Ajutor de la stat pentru firmele care nu au făcut concedieri

Declarația îi aparține ministrului interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, în cadrul Topului Naţional al Firmelor Private, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Aceasta a declarat că Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență în acest sens.

Angajatorii din întreprinderile mici și mijlocii care nu au făcut concedieri și care au angajați plătiți cu normă de muncă întreagă vor primi sprijin din partea statului.

„Avem o ordonanţă de urgenţă pregătită prin care angajatorii din întreprinderile mici şi mijlocii care nu au făcut concedieri şi care au angajaţi plătiţi cu normă întreagă să beneficieze de asemenea de o măsura activă din partea statului, tocmai ca un semnal de recunoaştere a efortului făcut şi de stimulare în continuare a activităţilor”.

În contextul în care întreprinderile mici şi mijlocii întâmpină probleme cu găsirea de forţă de muncă, Guvernul a simplificat  modul în care companiile pot atrage muncitori.

„Pentru că vă confruntaţi cu lipsa de forţă de muncă, am încercat să simplificăm procedura de atragere a lucrătorilor străini din spaţiul non-UE, să puteţi să obţineţi mai uşor avizele, dacă aveţi nevoie de lucrători, astfel încât şi cu lucrători din spaţiul non-UE, şi cu români mai bine plătiţi şi mai motivaţi, să reuşiţi să vă dezvoltaţi în continuare afacerile, să puteţi să apelaţi la sprijinul statului ori de câte ori aveţi nevoie şi într-un dialog permanent să reuşim să găsim soluţii”, spune Raluca Turcan.

Florin Jianu este preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta a declarat că instituția pe care o conduce își propune să scadă rata șomajului sub 10%.

„Avem instrumentele necesare la nivel european. În următorii 2-3 ani vrem să avem o scădere sub 10% a ratei somajului. De asemenea, este responsabilitatea autorităților pentru a stopa impactul scumpirilor în zona energiei. Nouă din zece IMM-uri au declarat că sunt afectate de aceste scumpiri”.

Florin Jianu crede că România trebuie să facă pași în ceea ce priveste finanțările, iar soluția ar fi crearea unui program pentru susținerea companiilor. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *