Ambasadorii ne ceartă pentru neplata furnizorilor de energie

Mai mulţi ambasadori solicită Guvernului Ciucă să plătească furnizorii de energie pentru plafonarea şi compensarea facturilor. Într-o scrisoare adresată ministrului Energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă, aceștia deplâng situația în care sunt puși marii furnizori, susținând că, pe lângă faptul că furnizorii cumulează pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, arată un document obținut de Economedia.

Semnatarii scrisorii în care Executivul este certat pentru neplata furnizorilor de energie sunt: Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Cei patru diplomați spun că E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.

În scrisoarea adresată Guvernului, ambasadorii arată că furnizorii se confruntă acum cu probleme financiare, având nevoie de credite de la bănci pentru a-și susține activitatea. Ei spun, însă, că aceste pierderi, cauzate de faptul că nu au primit încă despăgubirile de la statul român, se adaugă pierderilor operaționale deja înregistrate anul trecut, făcând referire la plafonarea prețurilor.

Ambasadorii speră că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”. Pierderea totală estimată pentru toate cele patru companii se ridică la 1 miliard de euro, potrivit ambasadorilor.

„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%”, susţin diplomaţii.

Luni, 21 februarie, ministerul Muncii a efectuat plăți în valoare de 2 milioane de lei către 9 furnizori de energie, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), potrivit surselor citate de Libertatea. De asemenea, ministerul Muncii va plăti toate cele 30 de solicitări depuse din partea furnizorilor de energie pentru lunile noiembrie 2021-ianuarie 2022, facturi care se ridică la suma de aproximativ 150 de milioane de lei. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *