Biserica Nașterii-Betleem

Etimologic Betleem este un cuvânt compus din bet, care însemnă casă, și  lehem, care înseamnă pâine. Deci Betle(h)em înseamnă casa pâinii.

Pentru noi, creștinii, Betleemul este, în primul rând, locul nașterii Domnului Iisus Hristos. Sfinții evangheliști Matei și Luca au prezentat genealogia Mântuitorului pe linie paternă respectiv maternă astfel știm că Iisus este o persoană reală, cu o identitate clară. Locul și timpul Nașterii precizat de Luca este confirmat de istoriografia Imperiului Roman.

Deci, iată-ne ajunși la Betleem. Dimineața pornim mai târziu decât ne-am propus. Poposim la un magazin de obiecte bisericești. Deși prețurile sunt mult mai mari decât la vânzătorii ambulanți musulmani, produsele cumpărate din magazinul deținut de familie creștină, este o modalitate de susținere a minorității arabe creștine.

Autocarul merge la parcarea dedicată. Pornim pe jos spre Biserica Nașterii. Ajungem într-o piață la marginea căreia se văd niște ziduri vechi, de piatră. Nu se vede nici o biserică. Intrăm aplecați, pe o ușă mică. Bazilica bizantină ne confirmă că am ajuns într-un loc mult dorit. Biserica are formă de navă, ca o sală imensă, cu coloane zvelte, cilindrice. Multe locuri sunt restaurate sau în curs de restaurare. Se pot vedea pardoseli din timpul Sfintei împărătese Elena (sec. IV) și mozaicuri bizantine și din perioada cruciaților. În dreapta altarului este icoana Maicii Domnului care zâmbește, mare, cu ferecătura de argint. În fața icoanei sunt scări de marmură albă și o din nou o ușă foarte mică. Răbdarea ne este pusă la încercare din cauza aglomerării ce se produce la intrarea în Peștera Nașterii, aflată chiar sub altarul bisericii. Locul nașterii Mântuitorului, este marcat de o lespede de marmură, cu o gaură la mijloc și o stea de argint dăruită de un domnitor român! Deasupra locului Nașterii este o masă tot de marmură. Ne închinăm și sărutăm acel loc sfânt apoi intonăm o colindă dacă în biserica de deasupra nu este slujbă chiar atunci.