Betleemul – Crăciun permanent

Oarșul Betleem, înconjurat de ziduri înalte, ca o insulă palestiniană în statul Israel, este adăpostul unei sărăcăcioase comunități musulmane și a unei minorități de arabi creștini. Șederea mai multe zile în Betleem are scopul de a vizita toate împrejurimile cu mare însemnătate pentru noi creștinii, dar, în primul rând, Biserica Nașterii.

În episodul precedent am rememorat acel loc sfânt, locul nașterii Mântuitorului. Participăm acolo, prin harul divin, la acel moment de taină când Dumnezeu-Fiul se micșorează și se „înjosește” încât devine prunc. Dreptul Iosif a înțeles cu ajutor îngeresc că logodnica lui este aleasa cerului și toate îndoielile i-au dispărut. A devenit protectorul Pruncului Sfânt și al Mamei-Fecioară. În fața Sfintei Mese de pe locul Nașterii este ieslea unde a fost culcat Pruncul Sfânt.

Știm că îngeri au vestit păstorilor Nașterea. Aceștia au mers la peșteră și au găsit Pruncul înfășat, culcat în iesle, cum li se vestise. La 40 de zile Pruncul a fost dus pentru închinare la Templul din Ierusalim. Apoi au sosit magii de la Răsărit îndrumați de stea. Dar a început și prigoana lui Irod. Fugind de Irod, pornind spre Egipt, Maica Domnului a făcut un prim popas într-o altă peșteră, alăptând Pruncul. Acea peșteră se numește Grota Laptelui. Nu intrăm în detalii de ce se numește așa și de ce e toată albă.

În apropierea peșterii unde se născuse Mesia, s-a adăpostit în sec. IV un ascet și cărturar originar din Dalmația: Fericitul Ieronim. Aici a tradus texte biblice din greacă în latină. Cei care nu cunosc competența științifică și evlavia acestuia, îi contestă astăzi realizările.

Locul unde păstorii au primit vestea nașterii Mântuitorului se numește Câmpul Păstorilor. Aici este o biserică a comunității creștine locale. Sunt și ruinele construcțiilor bizantine care confirmă autenticitatea locului. Dar tot aici este și mormântul păstorilor, care au ținut să fie înmormântați în locul care le-a marcat viața.