Biserica Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Blaj

În anul 2007 a fost înființată în Municipiul Blaj o parohie ortodoxă cu denumirea Blaj Berc fără să aibă în acel moment o delimitare teritorială ci doar obiectivul de a se construi în cartierul Berc o biserică. Intenția de a se construi în Parcul Petofi Șandor biserică s-a izbit de împotriviri vehemente. Prin urmare Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a cumpărat casa familiei Florea, situată pe strada Ion Heliade Rădulescu la numărul 55.

A fost încropită o biserică de lemn în partea din spate a grădinii. În Duminica Floriilor a anului 2008 a fost prima slujire în acea biserică provizorie. După ce au fost demolate casa și anexele, pe terenul liber a început construirea bisericii cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel după un proiect realizat de arhitectul Mirea Iulian din Alba Iulia. Biserica a fost înghesuită între case astfel că nu beneficiază de abside. În schimb turla pe naos, cu un diametru de 8 m și înălțime de 14 m, clopotnița, acoperișul rotunjit, coloanele pridvorului și ocnițele îi dau bisericii un aspect răsăritean, de inspirație bizantină.

Acum biserica este folosibilă chiar dacă pictura și iconostasul sunt neterminate. Între timp s-a constituit și parohia ca și comunitate. Mai precis parohia se întinde de la Podul Vezii până la strada Dumbravei cuprinzând 190 case locuite de ortodocși, restul locuitorilor din zonă  aparținând de alte confesiuni.

Preotul actual este Horvat Ioan Petru, absolvent al Facultății de teologie din Sibiu în 1994