Biserica Parohiei Ortodoxe Blaj Izvoarele

În vecinătatea Parohiei Ortodoxe Blaj Berc este Parohia Blaj Izvoarele, păstorită de preotul Avram Ioan, care a alcătuit și o prezentare a acestei parohii.

Cartierul Izvoarele al Municipiului Blaj, era până în 1958 o suburbie a orașului Blaj și se numea Ciufud. Biserica ortodoxă din acest cartier are hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a figurat în evidența monumentelor istorice până în anul 1945, când a fost prelungită cu 5,40 mîn partea dinspre altar, făcându-se și alte modificări, înlocuindu-se bolta de cărămidă cu una de cherestea.

Conform Șematismului tipărit la Blaj în 1900, anul construirii bisericii este 1746, deși tradiția orală vorbește de un edificiu religios înaintea acestei date, pe același loc. Construcția este în stil bizantin, tip navă, acoperită cu țiglă, având un turn construit din piatră și cărămidă, acoperit cu tablă. Numele arhitectului nu este cunoscut.

Același Șematism amintit, menționează ca preoți pe popa  Petru și popa Ioan, însă primul preot atestat este Cutfolvi Moise la 1842. Lui i-a urmat Alexandru Albini, iar în 1932 era preot Sever Frățilă, apoi între 1943-1946 Teodor Sărmașan căruia i-a urmat preotul Taian Lincariu. Între 1948-1974 a păstorit preotul Virgil Anca, urmat de preotul Ilarie Benchea, până în 1985, dată la care începe păstorirea preotului Vasile Roman, care a fost urmat de preotul Mihai Himcinschi în 1990, iar din 17 Dec. 1996, de actualul preot paroh Ioan Avram.

În anul 1975, bisericii i s-a făcut o reparație capitală, primind în 1979 primul strat de pictura în tehnica tempera, fiind resfințită în data de 1 iunie 1980, la Duminica Tuturor Sfinților de către Prea Sfințitul Episcop Emilian Birdaș al Alba Iuliei.

După 1990, i s-a adăugat două cămăruțe laterale turnului si padimentul înlocuit cu mozaic.

Între 2005-2007 reîncep lucrările de reparație capitală și consolidare, facându-se subzidire din beton, iar pe zid centură de beton armat, peste care urmează o noua șarpantă și țiglă nouă. Se face apoi decopertarea interioară până la cărămidă și piatră, constatându-se existența a două abside laterale simetrice în naos, înfundate cu cărămidă.

După retencuire a fost pictată în tehnica frescă, de echipa pictorului Constantin Bumbu din Dej.

Mobilierul s-a înlocuit în întregime, sculptându-se o nouă catapeteasmă din lemn de stejar, iar icoanele s-au pictat de domnul Vasile Doroftei de la atelierul Panselinos din Iași.

Icoana hramului pe fațada turnului este executată în mozaic de domnul Radu Chioreanu din Cluj Napoca.

Biserica a fost resfințită în Duminica Samarinencii, în 13 mai 2012, de către Î.P.S. Arhiepiscop Irineu al Albei Iuliei.

Toate lucrările s-au realizat prin contribuția credincioșilor parohiei, dar și cu sprijinul d-lui Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și aportul substanțial al Consiliului Local Blaj, având promotor pe domnul Gheorghe Valentin Rotar- primar al Municipiului Blaj.

Actual, parohia are 437 familii, respectiv 1442 credincioși.