Biserica Sfânta Maria din Blaj

Prezentarea Parohiei Sf. Maria, făcută de Pr. Vasile Benchea:

Parohia Sfânta Maria – Blaj a luat ființă în anul 1991. Este, deci, o parohie relativ tânără.

O să prezint succint împrejurările în care ea s-a constituit: Între anii 1975-1980 eram la Seminarul din Cluj ca tânăr învățăcel în ale Teologiei. Atunci și acolo l-am cunoscut pe părintele Andreicuț, prin colegii care făceau practică liturgică la biserica din Turda, unde era preot paroh. Colegii vorbeau admirativ la adresa dânsului: că este preot deosebit, cu mult zel misionar, de o rară noblețe sufletească și cu o bogată și frumoasă activitate pastorală.

Timpul și-a tors mai departe firul…

Ne-am întalnit la Alba-Iulia în 1988 și de atunci -vreme de doi ani- drumurile noastre s-au mai intersectat, mai ales când eram trimiși în misiuni (la Toplița, la Rohia, la Târgu Mureș, la Cergău, la Schitul Cărbunari- Blaj, ș.a). Eram pe atunci preot misionar, iar părintele Andreicuț era preot vicar administrativ.

În 1990 m-am prezentat la Centrul eparhial, dânsul era proaspăt ales și numit episcop. M-a primit cu binecunoscuta-i sinceritate și căldură sufletească. În mod deschis și direct, mi-am exprimat dorința: vreau să rămân la Blaj, vreau să rămân acasă. M-a întrebat:

-Unde? La catedrală?

-Nu.

-Cu fratele? (care slujea la o altă biserică din Blaj)

-Nu.

-Atunci unde?

I-am răspuns:

-Preasfinția voastră, trebuie să facem o biserică în Blaj. Catedrala, dacă intrăm (și trebuie să intrăm) în dialog cu frații greco-catolici, suntem nevoiți să le-o dăm. Este Sionul lor. Dacă nu, o vor lua!

Și așa cum era, sensibil și receptiv la tot ceea ce ținea de bunul mers al treburilor eparhiei, am început să scriem împreună o scurtă, dar și o frumoasă pagină de istorie…

Gândul era tot mai curat și mai dătător de însuflețire. Gândul a început să devină vis, iar visul începuse să devină realitate…

În orașul Blaj s-au construit multe blocuri, mai ales în zona gării, unde mulți tineri proveniți din satele învecinate orașului istoric, fiind atrași de obiectivele industriale, s-au stabilit aici și au format familii, s-au înrădăcinat în această parte a orașului și -un lucru admirabil- au adus cu ei multe și frumoase tradiții creștinești și românești, o adevărată comoară spirituală.

Construirea unei biserici în acest nou cartier era necesară, toate celelalte biserici fiind amplasate în zona centrală a orașului. Așa a luat naștere parohia noastră. Doamne, cât am umblat cautând locul amplasării! Doamne, cât și cum ai lucrat minunat în adâncul înțelepciunii Tale! Mai apoi, am conștientizat, Doamne, că noi eram în mâinile Tale dumnezeiești doar simple instrumente… Locul, în spatele gării, o mlaștină cu trestie și cu papură, în care cântau broaștele.

Nimeni nu s-a gândit că în acest loc va răsări și va crește în toată frumusețea, în toată splendoarea ei, o floare închinată Maicii Preasfinte. Fiindcă tot Dumnezeu ne-a dat gând să punem acest sfânt locaș de rugăciune, dar și pe enoriașii lui, sub orcotirea Maicii Preacurate, încă o floare în imensa ”grădină a Maicii Domnului”, căci așa a fost numit, metaforic, dulcele nostru plai românesc, pentru mulțimea bisericilor și mănăstirilor închinate Maicii Preacurate.

A crescut mai încet, mai greu…Dar Dumnezeu a ajutat, fiindcă a fost udată de sudoarea frunții atâtor inimoși muncitori, dar și de lacrimile celor care – împovărați de ani și de neputințe – spuneau în pragul morții: noi plecăm, nu mai trăim să vedem biserica terminată; să vă dea Dumnezeu viață și putere, să gătați lucrarea…

Piatra de temelie a fost pusă în vara anului 1991, an în care au și început lucrările de construcție, conduse de d-l inginer Iancu Ciufudean, un creștin foarte vresnic și de o adâncime sufletească greu găsibilă la alții. Mai întâi s-a definitivat demisolul, unde a început slujirea (1994). S-a continuat cu naosul, bolțile și cupola bisericii, apoi cu lucrările de finisaj.

Preasfințitul Andrei a pus mult suflet în construcția și în lucrarea bisericii noastredovedind cu prisosință competențele de inginer constructor. Judeca intens fiecare detaliu, fiecare amănunt. Își dorea din tot sufletul ca proiectul să fie respectat întocmai.

Pictura a fost executată de artistul Nicolae Govoreanu, un om de o rară omenie.

va urma…