Bisericuța grecilor și părintele Nicolae Oprean

În lunga viață de pastorație, de peste 42 de ani, eu, preotul Nicolae Oprean, îmi amintesc cu plăcere faptul că, deși sibian fiind, pe data de 01.01.1974 am fost hirotonit preot la Catedrala de atunci a Blajului de către ÎPS Mitropolit NICOLAE MLADIN. Apoi am slujit ca preot 3 ani la Parohia Sibiel-Fântânele după care vreme de 7 ani am activat la Mitropolia Sibiului ca șef Serviciu Bunuri – administrator al celor 244 de apartamente și case ale Mitropoliei, parcul auto și alte activități gospodărești – pe lângă care aveam și grija Schitului Păltiniș unde duminicile și sărbătorile slujeam ca preot.

În anul 1983 am făcut schimb cu preotul Oltean Petru din Tiur, unde am slujit până în 1985, când PS Emilian m-a transferat la Catedrala Blajului lângă pr. Teodorescu Adrian. Până la 01.01.1990, fiind paroh, am făcut lucrări mari de reparații la Capela Arhiereilor din curtea Liceului, la Bisericuța Grecilor, care era închisă din 1948 până la 1990 și mari reparații ale casei parohiale.

Din anul 1990, m-am mutat la Bisericuța Grecilor pe care atunci am redeschis-o și am format parohia Blaj I, când o mare parte de  credincioși ai catedralei m-au urmat. am făcut apoi lucrări de întreținere la biserică- adaos pridvorul, subzidire la toată biserica, pictură interioară. Ambele cimitire pe care le administram au fost împrejmuite cu garduri (garduri metalice montate pe borduri de beton, în lungime de aproximativ 850m și porți metalice).

De menționat faptul că în perioada 1985-1990, parohia cuprindea și actuala parohie a Bisericii Sf. Maria de la gară și actuala parohie a Bisericii Sf. Petru și Pavel din Berc.

Bisericuța Grecilor putem spune că este cea mai bătrână din Blaj. Prima biserică a fost construită din lemn de o comunitate de greci grădinari care s-au stabilit aici și care putem spune că au format comunitatea creștină pe care noi o numim Blaj. Actuala biserică de zid, datează de prin anul 1749-1750 și s-a zidit cu materiale rămase de la Catedrala din Blaj (1744-1748), ca și biserica din Tiur.

Mărturisesc faptul că în întreaga mea viață preoțească am fost călăuzit de următoarele principii:

-bucuria de a-L sluji pe Domnul

-slujba ta fă-o deplin

-și gândul de a fi slujitorul oamenilor către Dumnezeu și nu oamenii să-mi slujească mie.

Am fost pensionat în data de 31.12.2015 și am rămas îmbisericit la aceeași biserică.

n.r. Actualul preot la Biserica Grecilor este Gînța Florin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *