Casă de marcat pentru profesorii care dau meditații
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le reamintește profesorilor că, trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții pentru banii pe care îi primesc din meditații.
Dacă încasează banii numerar sau cu cardul, profesorii trebuie să dețină casă de marcat. Excepțiile sunt în situația în care încasările se fac prin transfer bancar.
Soluția cea mai practică pentru profesorii care dau meditații ar fi înființarea unui PFA, a unui II, întrucât obligațiile declarative sunt similare, ori chiar a unui SRL, a precizat Elena Radulescu, expert contabil.
Concret, potrivit Codului fiscal, veniturile din activități independente cuprind “veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.”
Conform legii, profesorii care dau meditații nu au obligația de a avea casă de marcat dacă încasează banii prin transfer bancar.
Dacă vor încasa numerar sau folosind plata cu cardul, atunci profesorii sunt obligați să aibă casă de marcat și/sau POS, după caz. Pentru sumele încasate cash sau cu cardul, profesorul va trebui să emită bon fiscal, deci să aibă casă de marcat pentru a fi în legalitate, existând, în acest sens, și case de marcat portabile.
În cazul în care profesorul înființeaza un PFA sau a un II trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului .
O altă soluție este încheierea unui contract de prestări servicii având ca obiect servicii de meditații. Trebuie să se precizeze, printre altele, tariful orar, descrierea temelor ce urmează a fi abordate și a planului de lucru.(conf. Jurnalist.ro)
E ceva normal si corect