Ce condiţii impune Putin pentru un acord cu Ucraina

Vladimir Putin i-a spus luni președintelui francez, Emmanuel Macron, că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă Kievul este neutru, „denazistificat” și „demilitarizat”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial, a spus Kremlinul, potrivit presei străine, scrie Hotnews.

Pe de altă parte, Palatul Elysee a spus că Putin a ”confirmat disponibilitatea de a se angaja” să oprească atacurile împotriva civililor și a blocurilor din Ucraina.

Președintele francez l-a sunat pe Putin la cererea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a vorbit de mai multe ori în ultimele ore, a adăugat președinția franceză.

În cadrul discuției cu Putin, Emmanuel Macron a reiterat ”solicitarea comunității internaționale de a pune capăt ofensivei ruse împotriva Ucrainei și a reafirmat necesitatea încetării imediate a focului”, potrivit Elysee, în cea de-a cincea zi a ofensivei ruse asupra Ucrainei.

”În timp ce discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene încep” la frontiera ucraino-belarusă, Macron a cerut ”oprirea tututor atacurilor împotriva civililor și blocurilor, – o conservare a infrastructurii civile, – o securizare a drumurilor, în particular pe drumurile la sud de Kiev”.

„Președintele Putin și-a confirmat disponibilitatea de a se angaja în aceste trei puncte”, potrivit președinției franceze.

Emmanuel Macron a cerut, de asemenea, „respectarea dreptului internațional umanitar și protecția populațiilor civile precum și furnizarea de ajutor”. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *