Ce condiţii impune Putin pentru un acord cu Ucraina

Vladimir Putin i-a spus luni președintelui francez, Emmanuel Macron, că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă Kievul este neutru, „denazistificat” și „demilitarizat”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial, a spus Kremlinul, potrivit presei străine, scrie Hotnews.

Pe de altă parte, Palatul Elysee a spus că Putin a ”confirmat disponibilitatea de a se angaja” să oprească atacurile împotriva civililor și a blocurilor din Ucraina.

Președintele francez l-a sunat pe Putin la cererea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a vorbit de mai multe ori în ultimele ore, a adăugat președinția franceză.

În cadrul discuției cu Putin, Emmanuel Macron a reiterat ”solicitarea comunității internaționale de a pune capăt ofensivei ruse împotriva Ucrainei și a reafirmat necesitatea încetării imediate a focului”, potrivit Elysee, în cea de-a cincea zi a ofensivei ruse asupra Ucrainei.

”În timp ce discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene încep” la frontiera ucraino-belarusă, Macron a cerut ”oprirea tututor atacurilor împotriva civililor și blocurilor, – o conservare a infrastructurii civile, – o securizare a drumurilor, în particular pe drumurile la sud de Kiev”.

„Președintele Putin și-a confirmat disponibilitatea de a se angaja în aceste trei puncte”, potrivit președinției franceze.

Emmanuel Macron a cerut, de asemenea, „respectarea dreptului internațional umanitar și protecția populațiilor civile precum și furnizarea de ajutor”. (conf. Jurnalist.ro)