Cei care au suferit reacții adverse grave la vaccinuri vor primi compensații, anunță OMS

Organizația Mondială a Sănătății promite un program de compensații care va fi acordat persoanelor care au avut reacții severe după ce s-au vaccinat anti-Covid. Cei care au suferit efecte adverse grave și fac parte din grupul celor 92 de țări cele mai sărace ale lumii vor fi compensați.

Persoanele care care au primit vaccin prin platforma COVAX și au suferit reacții adverse severe vor primi compensații. Pentru asta, OMS va lansa un program, cu scopul de a garanta un acces echitabil la aceste tratamente în țările cu venituri medii și mici, scrie EFE.

OMS a anunțat, într-un comunicat, că toate vaccinurile distribuite ca parte a acestui program au trecut etapele proprii de dezvoltare ale unui vaccin care îi garantează eficiența, securitatea și calitatea, însă toate aceste medicamente, inclusiv vaccinurile, pot provoca, rar, efecte adverse grave.

Totuși, programul de acordare a compensațiilor nu se aplică în toate cele peste 190 de țări care participă la COVAX, ci în 92 de state cu venituri mici, care au fost selectate să primească vaccinuri finanțate de platformă.

„Este vorba de primul și unicul mecanism de acordare de compensații pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internațională“, precizează OMS.

Programul, pentru care OMS a încheiat un acord cu societatea de asigurări Chubb Limited, are ca obiectiv să ofere acestui grup de țări o procedură rapidă, justă și transparentă pentru a primi compensații în cazurile „rare de efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX până la 30 iunie 2022“. Astfel, persoanele afectate nu vor fi nevoite să recurgă la tribunale și să inițieze procese ce pot fi lungi și costisitoare.” (preluat alephnews.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *