China, un laborator de experimente riscante

Care este ‘proveniența’ coronavirusului? A fost ‘scăpat’ sau nu din laboratul din Wuhan? OMS spune că oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19. Și, totuși, China a devenit un laborator uriaș de experimente controversate etic pentru țările vestice, avertizează mai mulți oameni de știință.

Vesticii „externalizează” în China cercetări biotehnologice riscante, spune Roland Wiesendanger, de la Universitatea din Hamburg. Acesta a declarat pentru The Sun că ‘este nescuzabil ce fac ţări din lumea vestică – SUA, dar şi Germania şi alte ţări europene’.

„Există o întreagă galaxie de activităţi, inclusiv la laboratoare – dintre care unele militare – din Beijing şi Wuhan care fac experimente cu coronavirusuri pe receptorii ACE2 ai şoarecilor în condiţii de slabă siguranţă”, spune un oficial american de la ambasada SUA la Beijing.

În China, s-au făcut în ultimii ani experimente controversate. Jurnaliștii de la Adevarul amintesc despre experimentele de tipul „dobândirii de funcţii” pe virusuri – interzise în SUA în 2014. Experimentele de transplant de cap au fost efectuate tot în China. De altfel, guvernul chinez finanţează testele menite să facă posibil transplantul uman.

Totodată, în 2019, oamenii de ştiinţă chinezi au crescut primul embrion hibrid om-maimuţă – experimentul a fost supravegheat de cercetători din SUA şi Spania. Scopul amestecării de gene a fost testarea cultivării unor organe umane din celule stem ale embrionului de cimpanzeu.

În SUA astfel de experimente nu pot primi fonduri federale spre deosebire de China care nu are astfel de reglementări.

„China este astfel considerată un coş de gunoi şi o eprubetă gigantică pentru tot felul de cercetări periculoase şi controversate etic ilegale în ţările vestice, aşa cum a fost şi coşul de gunoi al materialelor reciclabile în ultimele decenii”, spune Christina Lin, un analist de politici de securitate din California. (conf. Jurnalist.ro)