Cinste vouă, frați creștini! Respect și considerație! HRISTOS A ÎNVIAT!

Cum este sărbătorit Paștele catolic la noi în România, azi, în secuime?
Uite, așa!
În ordine, disciplină și respect pt aproapele, în egală măsură respect pentru legile specifice stabilite de stat, în pandemie.
Mereu am spus, catolicii ÎNTOTDEAUNA au fost mai civilizați, mai serioși și chiar mai hărnicuți.
DA, AU FOST ȘI SUNT!
A se vedea ce discursuri are ÎNTOTDEAUNA PAPA!
Nu place ce zic? Spun neadevăruri?
Sa fie clar, alții nu s-au ridicat niciodată la nivelul lor de civilizație; poate greco-catolicii noștri, care au avut inițial drept mentori pe cei ce au pus bazele Școlii Ardelene!
Este părerea mea și, sunt convins ca exprim un adevăr!
Defapt, cine a văzut un ierarh catolic comentând legile impuse de pandemie, așa precum au făcut-o unele prea-luminății de-a noastre, de pe ici și de pe colo?
Reprezentanții lor sunt extrem de simplii: straie simple, slujbe simple (vreau să spun atractive, neplictisitoare), complet neîmpopoțonați, total smeriți si ancorați deplin nevoilor semenilor si, desigur, ancorați deplin legilor civile – nu le comentează niciodată, dar le respectă.
Dați-mi voie să îi felicit; fac o foarte bună impresie!
Personal, așa văz și eu manifestând-se credința oricărei confesiuni!

Fără nici cea mai mică intenție de a jigni, nici de a generaliza, spun totuși că pare cam IMPOSIBIL așa ceva … și la alții !
Repet, cam IMPOSIBIL!
Aș zice mai degrabă ca la oi: îmbulzeală, burdușeală si încălcare grosolană a regulilor. Fie că vorbim de cele ale bunului simt, fie de cele cu privire la normele sanitare specifice pe vremi de pandemie. Păi, destui ultra-religioși nu cred nimic și nu respectă mai nimic cu privire la normele civile -, să nu spunem că mai mereu comportament precum cel al oilor.
Greșesc eu oare, exagerez cumva?
Nu, nu aș crede!
Sigur că nu putem generaliza, nu putem pretinde că peste tot, dar, vedem cu proprii noștri ochi ceea ce se-ntâmplă în varii direcții. Sigur, cine vrea să vază!
Și, până la urmă vedem și ce mândrețe de țară am reușit noi a tocmi, cu super-credința asta a noastră și cu calitățile acestea de super-neam – una situată cam la coada națiunilor UE!
Vai de ea țară!
Personal nu am de ce să mă mândresc cu soiul acesta anapoda de țară – pe deasupra și murdară dacă e să privim malurile apelor -, carevasăzică, cu înapoierea asta de la noi. Ca să nu mai fac referiri la credința unora, ce pare mai degrabă expirata, închistată în autosuficiența ei, mereu în opoziție cu știința, cu modernitatea și emanciparea umană.
Să o spunem deci pe cea dreaptă: cu oameni civilizați și corecți, nu poți înjgheba de-o turmă!

Pt mine este destul de clar, că au ce învăța unii de alte confesiuni, de la catolici, deși, nu îmi fac deloc iluzii că imediat ei chiar asta vor și vrea! Bine, catolicii nici nu au o nebunatică cu atâta audiență, precum ortodocșii pe Șoșoacă.

(Voi a spune, ca pe Net circulă deja destule imagini, tot de azi, cu mari îmbulzeli și aglomerări umane, fără nicio normă respectată. Nu postez aceste imagini pentru a nu generaliza și a comite un eventual sacrilegiu la adresa celor serioși care respectă normele. Dar, să vedeți voi în curând năzdrăvănii, ‘a la romani – bine, destui de mulți „luminați’ de una precum Șoșoacă. Să vedeți voi pe viitor ceremonii religioase, acolo unde „prea-luminăția sa” Șoșoacă va fi reușit să își pună amprenta, ba nu, ghearele ei de fiară – acelea ce plasează zi de zi, cu sutele, oameni în spitale la ATI).

Foto: azi, de Paștele catolic, Miercurea Ciuc. (Jeny Anca Popa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *