Cîțu: Să lăsăm ipocrizia. Așa nu se mai poate!

Premierul Florin Cîțu trage un semnal de alarmă și spune că este necesară reducerea cheltuielilor bugetare. șeful Guvernului de la București a afirmat că trebuie luate măsuri, pentru că „așa nu se mai poate”.

„Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte și trebuie să ne dăm seama că așa nu se mai poate și nu putem să mergem mai departe. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susținute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile și care nu sunt tăiate, dar sunt plafonate pentru a putea merge mai departe”, declarat, miercuri, Florin Cîțu, într-o conferință de presă, în care a precizat că s-a discutat prima formă a OUG care va reduce cheltuielile.

Premierul a reiterat ideea că pensiile vor crește doar la 1 ianuarie 2022 și a explicat că efortul bugetar cu pensiile este de 19 miliarde lei în 2021.

Totodată, șeful Executivului a mai punctat că „suntem singura țară în procedură de deficit bugetar”.

„Cheltuielile de asistență socială s-au dublat în perioada PSD. E nevoie de măsuri structurale. știți bine că evoluția economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini și a agențiilor de rating. Din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară europeană care e în procedură de deficit excesiv. În 2021, majoritatea țărilor UE vor reduce deficitul aproape de 6%. Un efort mult mai mare, deci și noi trebuie să ne facem treaba”, a mai declarat premierul.
Întrebat despre limitarea călătoriilor CFR pentru studenți, acesta a precizat că gratuitatea a fost introdusă de PSD.
”Se modifică și revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară. Austria au reducere de 60%, iar dacă călătoresc în grup, călătoresc gratuit. Belgia – studenții au 50% reducere, Bulgaria tot 50%, Cehia au 75% reducere. România era țara care era în afara sistemului, toate celelalte țări, țări mult mai dezvoltate, nu ofereau această gratuitate”, a afirmat premierul.
Cîțu a mai spus că „estimăm un deficit de 7,16%. Cei de la Comisia Europeană nu sunt foarte fericiți. Vom reveni sub 3% abia în 2024”.

(conf. Jurnalist.ro)