CNAIR, daună de sute de milioane de euro la buget

De multe ori, o tăiere de panglică la lucrări de infrastructură neterminate a dus la plata unor despăgubiri de milioane de euro. Potrivit NewsWeek, Statul român a plătit despăgubiri de 220 de milioane de euro constructorilor de drumuri din cauza incompetenței și corupției din interiorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Alte 400 de milioane de euro e foarte posibil să fie plătite pentru procesele aflate în curs.

Drumurile promise în campaniile electorale au rămas pe hârtie. Spre exemplu, premierul Emil Boc și ministrul Anca Boagiu au inaugurat înainte de finalizarea lucrărilor o porțiune din Autostrada Medgidia – Constanța, ceea ce a generat constructorului o pagubă de peste 750.000 euro.

Un alt exemplu este din timpul guvernării lui Victor Ponta. Compania italiană Salini a primit despăgubiri de peste 67,2 milioane euro pentru că a fost forțată de șefii CNAIR să deschidă parțial traficul pe o porțiune din Autostrada Orăștie – Sibiu pentru a-și face campanie la prezidențiale Victor Ponta.

Cle mai multe despăgubiri au fost însă achitate din cauza dicrectorilor CNAIR, care tergiversează nejustificat emiterea ordinelor de începere a lucrărilor.

Toate aceste decizii sunt luate în avantajul marilor constructori care câștigă sume colosale, inclusiv penalități de ordinul milioanelor, pentru fiecare zi de întârziere a lucrărilor. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *