Cresc salariile și pensiile speciale la magistrați

Salariile magistraților vor crește din nou, ceea ce înseamnă că vor crește și pensiile speciale. În acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar este de aproximativ 8.765 de lei.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu este cel care a semnat ordinul în acest sens. Ministrul susține că, în acest fel, instituția pe care o conduce va evita cheltuieli imense pentru procese intentate de magistrații, care vor recuperarea unor drepturi salariale.

Conform unui ordin emis în 30 decembrie 2021 Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) – în funcție de care se calculează salariul – crește de la 465 de lei la 605 lei.

„Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (privind majorarea valorii sectoriale – n.r) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022”.

„Începând cu data prezentului ordin, drepturile salariale ale judecatorilor din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate si al curtilor de apel, precum si ale asistentilor judiciari se stabilesc avand in vedere valoarea de referinta sectoriala de 605,225 lei”, se arată în ordinul de ministru.

Acesta a fost semnat de Cătălin Predoiu pe 30 decembrie 2021.

Potrivit legii 303/2004  „Pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, precum și pensiile de urmaș se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui judecător și procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum și a sporului de vechime”.

„Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, spune Predoiu.

Ministrul spune că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar.

 

Iată care este salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință.

Judecător 13.369 lei

Procuror 13.473 lei

Grefier 5.232 lei

Personal conex 2.988 lei

Consilieri probațiune 4.985 lei

(conf. Jurnalist.ro)