Despre consecințele economice ale pandemiei

Repornește ușor economia după pandemie ?

Toate statele încearcă să-și restarteze economia, fiecare in felul său. Se concep planuri și diverse scheme pentru repornire, în scopul diminuării efectelor create de pauza luată în economia globală. Se caută soluții, se propun metode, care mai de care mai ingenioase. De exemplu, japonezii propun să plătească 50% din sejurul celor care decid să își planifice si sa își petreacă concediul ca turist. După cum bine știm, pandemia creata de virusul Sars-Cov-2, a încetinit, sau a chiar oprit pământul din mișcarea nebună în care se afla. Mă refer la cursa economica la care participăm toți, vrem nu vrem, conștienți sau nu. Se încearcă si daca se va reuși declanșarea accelerată a consumului, efectele crizei vor fi diminuate.

Repornim rapid ?

Se va reuși repornirea economiei suficient de rapid astfel încât criza economică care va urma să nu aibă efecte dezastruoase asupra populației ? Probabil se va reuși, cu toate că eu sunt sceptic. Totul trebuie făcut cu cap și cu foarte mare atenție, altfel se va obține inflație, dezechilibru si suferință. Oprirea motoarelor economiei globale s-a realizat foarte rapid, datorită panicii create de apariția acestui nou virus, iar repornirea se va realiza mai lent, chiar foarte lent. Consumul se bazează pe încredere, stabilitate si existența rezervelor financiare la populație. Ori exact aici, la rezerve e lovită societatea în ansamblu, populația a sărăcit si sărăcește în continuare. Acest lucru se întâmplă deja de mai bine de 5 luni. Nu știu cum se vor putea sări etape, astfel încât repornirea să fie foarte rapidă. Cetățenii, dacă ajung să aibă slujbe, adică lucrurile să reintre în normal din punctul de vedere al desfășurării muncii, va urma sigur o perioadă în care toata lumea va încerca sa facă rezerve de bani, să facă economii. Doar economiile populației nu sunt suficiente pentru declanșarea consumului, trebuie și multă încredere în viitor. Lucrurile se desfășoară în cascadă, scade consumul, scade cererea, industria repornește dar nu are desfacere, stocurile nu pot rezolva problema, vor apărea contracții, oamenii își pierd locurile de munca, unele servicii devin nerentabile, etc., astfel încât situația poate deveni incontrolabilă.

Societatea merge mai departe ?

Acest lucru este o certitudine, omenirea sigur va depăși acest moment, așa cum a mai depășit si alte momente grele de-a lungul timpului. Trebuie sa rămânem încrezători în viitor, să încercăm să ajutam, să fim constructivi. Să evităm pe cat posibil zădărnicirea eforturile celor care încearcă sa repare și să reconstruiască în jurul nostru.

 

Profile din polistiren