DESPRE GENII

Am citat din Dostoievski zilele trecute. Un prieten de pe pagina mea spunea că nu prea stătea bine cu capul. Dostoievski… Avea și prietenul dreptatea lui, până la urmă epilepsia, boala de care suferea marele scriitor rus, este o boală a creierului. Însă, în perioadele dintre două crize, Dostoievski era mai sănătos la cap decât toată omenirea la un loc! Spuneam într-o postare anterioară că oamenii geniali sunt, cumva, pedepsiți de Natură, care, geloasă pe ei, le face viața imposibilă. Sau, mai degrabă, destinul lor tragic, în cele mai multe cazuri, este dat de intensitatea cu care își trăiesc viața, de faptul că ard mai repede decât noi, muritorii de rând, că intuiesc infinit mai bine decât noi zădărnicia vieții. A doua ipoteză pare, și chiar este, mai puțin poetică decât prima.

Indiferent de motive, cert este că cei mai mulți dintre oamenii de geniu n-au avut un destin fericit și au murit în floarea vârstei. Câteva exemple: Shelley, marele poet englez moare, înecat accidental, la 29 de ani; Pușkin, marele poet rus, moare, stupid, în urma unui duel pentru onoare, la 37 de ani; Esenin se sinucide, alcoolic fiind, într-un hotel, la 33 de ani; Baudelaire, celebrul autor al „Florilor răului”, volumul de versuri care a influențat nu numai poezia franceză, moare la 46 de ani, consumator de hașiș și alcool, având în antecedente și două tentative de sinucidere, tentative pe care nu le-a dus până la capăt doar pentru că nu terminase volumul de poezie de care am vorbit . La noi avem un singur geniu și știm cu toții sau ar trebui să știm, dincolo de speculațiile, ridicole în cele mai multe cazuri, ce soartă tragică și nedreaptă a avut Eminescu. Poate că s-a smuls de prea multe ori de-acolo de sus, dintre aștri, amestecându-se cu muritorii de rând.

Am început postarea asta cu gândul să spun câteva cuvinte despre viața lui Dostoievski, poate cel mai mare scriitor din toate timpurile! M-am luat cu vorba și a ieșit ce-a ieșit.

Postările lungi plictisesc, vă spun din proprie experiență, așa că despre Dostoievski cât de curând…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *