Dispar doctoratele de la Academia de Poliție

Ministerul de Interne propune desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, ca urmare a numeroaselor teze de doctor obținute fraudulos, prin plagiat. De asemenea, dispar facultățile de jandarmi și polițiști de frontieră.

Anul trecut, în premieră pentru mediul academic din România, Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima universitate din țară care a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.

Amintim că suspiciuni de plagiat au planat asupra lucrărilor mai multor personaje publice, precum Robert Negoiță, primar al Sectorului 3,  Liviu Marian Pop, fost ministru PSD al Educației, Lucian Netejoru, șef al Inspecției Judiciare, Alexandru Cătălin Ioniță, fost șef al Direcției Generale Anticorupție sau Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție.

Gabriel Oprea, el însuși conducător de doctorate la cele două școli doctorale, a fost prins cu o lucrare de doctorat plagiată și i s-a retras titlul de doctor, scrie G4Media.

Astfel, Ministerul de Interne propune schimbări de amploare în organizarea și funcționarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Reorganizarea vizează Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”) şi Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Studenții facultăților ce urmează a fi comasate își vor continua studiile, până la finalizare, conform planurilor de învăţământ aprobate, în cadrul Facultăţii de Poliţie, nou înfiinţate.

O altă propunere este ca Facultatea de Arhivistică să fie desființată, după ce actualii studenți își vor încheia ciclul universitar, personalul urmând a fi preluat de noile structuri.

Pentru studiile masterale, MAI propune ca acestea să fie destinate exclusiv persoanelor care au absolvit studii universitare de licenţă în specializări necesare Ministerului.

De asemenea, se vor elimina studiile universitare de doctorat organizate la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *