Drumul Crucii din Ierusalim – plecarea

Drumul (Calea) Crucii sau Via Dolorosa este drumul parcurs de Domnul Iisus de la Pretoriu – locul condamnării la moarte – la locul răstignirii, de Dealul Golgota. Lăsând la o parte împărțirea forțată în 14 etape, făcută de călugări franciscani, traseul este cunoscut, fiind transmis de la o generație la alta de creștini evlavioși.

Făcând o călătorie imaginară în timp și spațiu, ajungem în Ierusalimul anului 34 de la nașterea lui Hristos. Se apropiau pașile iudeilor, când Ierusalimul era plin de pelerini veniți la sărbătoare. Capii poporului evreu îl voiau pe Iisus mort cu orice preț. Apostolul Iuda Iscarioteanul a complotat la prinderea lui Iisus noaptea în Grădina Ghețimani. Arhiereii Ana și Caiafa l-au judecat noaptea ceea ce era ilegal și nefiresc la ei. Nu au găsit martori acuzatori dar au hotărât că Iisus hulește (batjocorește pe Dumnezeu). Ei puteau aplica pedepse dar nu aveau voie să condamne la moarte. De aceea L-au predat lui Pilat ca să obțină condamnarea lui Iisus. Pilat a constat că Iisus e nevinovat. Atunci fruntașii iudei au schimbat acuzația: Iisus s-a proclamat împărat și e împotriva cezarului de la Roma. Așa l-au determinat pe guvernatorul roman Ponțiu Pilat să-l condamne la moarte pe Iisus.

Astfel, după un proces fals, bătut, scuipat, dezbrăcat, batjocorit, Iisus a pornit cu Crucea în spate, purtând pe cap o cunună de spini, din pretoriul roman, aflat lângă Templu, spre locul execuției, din afara incintei orașului: Golgota.

(va urma)