Drumul Crucii – urcarea și sosirea

Drumul Crucii nu arată la fel ca acum aproape 2000 de ani, după demolări și reconstrucții. Dar cu un exercițiu de imaginație parcurgem drumul spre Golgota cu solidaritate și recunoștință pentru Mântuitorul nostru.

Câteva locuri de pe Via Dolorosa trebuie remarcate, ele fiind menționate și în Evanghelii. Iisus cade sub povara Crucii. Ne oprim și ne amintim. Ca o mărturie peste veacuri, locul unde s-a sprijinit Domnul de perete mai păstrează vag urma mâinii Lui, la fel cum locul Înălțării păstreză urma piciorului – locul fiind evocat în episodul dedicat Muntelui Măslinilor. Continuând Drumul Crucii, Iisus este întâmpinat de câteva femei care îl însoțiseră în călătoriile prin țară. Ele îl compătimeau cu lacrimi în ochi dar El le-a zis: ,,nu mă plângeți pe mine ci plângeți-vă pe voi!”. Domnul nu privea suferința ca pe o catastrofă, așa cum facem noi. Cum avea să demonstreze, El a fost un Biruitor nu un învins.

Ne oprim apoi în locul unde Iisus cade din nou sub povara Crucii. De data acesta un trecător care se întorcea de la câmp, Simon Cirineul, este silit să ducă Crucea mai departe.

Ieșind din cetate, Iisus ajunge la Golgota, care înseamnă Locul căpățânii. Fusese o carieră de piatră. Piatra bună de construcții a fost extrasă iar roca moale, albicioasă, a fost ocolită rezultând o colină rotunjită, ca un craniu. Pe colină erau scobituri, în care se așezau crucile celor condamnați la o moarte umilitoare și foarte chinuitoare – agonia dura câteva zile. Pe Iisus soldații romani L-au răstignit pe Cruce bătându-i cuie mari în mâini și în picioare apoi l-au ridicat în văzul trecătorilor. Unii trecători Îl jeleau, alții Îl batjocoreau. Patru soldați Îl păzeau pe Iisus cel răstignit. Mai erau lângă Crucea Lui, Mama Lui și Sf. Evanghelist Ioan. Ceilalți apostoli au fugit și s-au ascuns.

De o parte și de alta, cu Iisus au mai fost răstigniți 2 tâlhari. Era vinerea seara. Iisus Și-a dat Duhul în mâinile Tatălui. Un ostaș a împuns coasta Lui cu sulița și a curs sânge și apă – semn ca murise. Cei doi tâlhari au fost omorâți prin zdrobirea oaselor. În aceeași seară Iisus a fost coborât de pe Cruce și pus în grabă într-un mormânt nou din apropiere.

Groapa care înconjura Golgota a fost folosită sute de ani ca groapă de gunoi. Astfel că Sfânta Împărăteasă Elena a avut nevoie de multe săpături până să ajungă la stratul original. După cum se știe, cele 3 cruci au fost găsite și Crucea Domnului a fost pusă pentru închinare pe Golgota, în biserica nou-construită. Dar multe evenimente s-au derulat după aceea…

Urmașa acelei biserici adăpostește și azi locul răstignirii. Aici se încheie Drumul Crucii. Pe Golgota urcăm pe scări abrupte și sub Sfânta Masă sărutăm locul răstignirii, scobitura unde fusese Crucea Domnului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *