Dubla sărbătoare, Inălțarea Domnului și Ziua Eroilor

Azi, 10 iunie 2021, cu mare bucurie în suflet și multă recunostință față de Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh , am asistat la oficierea a  două  mari sărbători: Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos și Ziua Eroilor.

Înălțarea Domnului, la fel ca și Învierea Lui, sunt două evenimente mistice care, pentru noi, creștinii, sunt hotărâtoare în ceea privește speranța în viața veșnică. Dacă Domnul Iisus a înviat și s-a înălțat la cer și noi, următorii lui, avem credința și speranța că, urmându-I învățăturile, vom învia și vom locui cu El în Împărăția Cerurilor, după moartea trupească. Pentru creștini, El este Calea, Adevărul și Viața.

Marii evangheliști, Marcu și Luca, au descris  clar Înălțarea Domnului, pe care am trait-o și noi, astăzi, ascultând slujba, Apostolul și Evanghelia. Marcu, în capitolul 16, ilustrează faptul că, Domnul Iisus i-a îndemnat pe ucenici să propovăduiască Evanghelia la toată făptura și i-a încredințat că, cel ce va crede și se va boteza se va mântui. Le-a destăinuit faptul că, în Numele Lui vor izgoni demoni, în limbi noi vor grăi, șerpi vor lua în mână și chiar ceva dătător de moarte de vor bea, nu-i va vătăma, iar peste cei bolnavi dacă își vor pune mâinile, se vor face sănătoși. După ce Domnul Iisus le-a vorbit, S-a înălțat la CER, iar ei, plecând, au propovăduit pretutindeni, iar Domnul lucra cu ei și le întărea cuvântul prin semne.

Evanghelistul Luca, în capitolul 24, ne atrage atenția că, Domnul Iisus le-a zis ucenicilor, să nu se  tulbure, deoarece trebuie să se împlinească toate cele scrise despre  El în  Legea lui Moise, în prooroci și în psalmi. Atunci le-a deschis mintea, ca să priceapă Scripturile și le-a spus că așa trebuie să pătimească Hristos, să învieze din morți a treia zi și să se propovăduiască în numele Său POCĂINȚA, spre iertarea păcatelor, la toate neamurile, începând cu Ierusalim. I-a încurajat, spunându-le că ei sunt martorii acestor evenimente și le-a promis că va trimite peste ei făgăduința Tatălui și-i va îmbrăca cu putere de SUS. Dându-le aceste sfaturi, i-a dus afară până spre Betania și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat și-n acest timp, s-a despărțit de ei, înălțându-se la CER. În acest moment, ucenicii prezenți la eveniment s-au închinat Lui, s-au întors la Ierusalim cu mare bucurie și apoi au continuat să meargă  la templu ,,în toată vremea”, să-L laude și să-L binecuvinteze pe Dumnezeu.

Sărbătoarea Înălțării Domnului s-a împletit armonios cu Ziua Eroilor. Domnul Iisus, prin jertfa LUI de pe CRUCE, prin Invierea și Înălțarea la CER, a deschis porțile raiului, care au fost închise de pe vremea lui Adam și Eva, dându-ne astfel șansa de a fi mântuiți.  Eroii, tot la fel, prin jertfa lor, ne-au dat șansa de a trăi uniți, într-un singur stat, într-o singură țară, România, de a ne bucura unii de alții, de a lucra în pace și în libertate.  Credința în Dumnezeu i-a unit pe eroii neamului, i-a încurajat și le-a dat ,,focul în vine”, de care au avut nevoie, ca să se destepte din ,,somnul cel de moarte/în care te-adânciră barbarii de tirani”. Nu au acceptat să fie sclavi în vechiul lor pământ. Au strigat cu toții într-un glas: ,,Viață-n libertate ori moarte!”

Noi, cei de astăzi, care beneficiem de libertatea, unitatea si pacea câștigată de eroii neamului românesc, avem datoria morală să le fim recunoscători,  înălțând o rugăciune către Dumnezeu, pentru sufletele lor. Este singura modalitate de a ne arăta respectul și dragostea pentru jertfa lor.  Cei răposați nu mai au nevoie de nimic de pe pământ, decât de o rugaciune, pe care s-o înățăm cu dragoste pentru ei, de o lumânare și o floare, ca simbol al dragostei și respectului.

Astăzi, acest lucru am încercat să-l îndeplinim, noi, elevii clasei pregătitoare și elevii clasei a IV-a, de la Scoala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Tiur-Blaj (structura Șc. Gimnazială ,,P. P. Aaron” Blaj), îndrumați de prof. Marilena Hațegan-Comșa,  prof. Aron Dana, coordonați de d-na director Ana Zehan Platon, în cadrul parteneriatului cu Biserica ,,Petru și Pavel” din Berc, preot paroh Horvat Petru, precum și în cadrul proiectului educațional intitulat ,,Cinstim memoria eroilor neamului nostru”.

In încheiere, poezia doamnei Luminița Voineag Ursu, să ne fie socotită ca un imn de laudă, ca o rugăciune pentru noi, pentru neamurile noastre și pentru eroii neamului romanesc, ca Dumnezeu să ne binecuvinteze și să ne dea toate darurile Duhului Sfant, pace în suflet și mântuire!

,,Azi e mare sărbătoare/Clopotele frumos bat/Oamenii își dau binețe, cu/-HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!

Cerul astăzi se deschide/Pentru Fiul de-mpărat/Heruvimii, Serafimii,/Sfinții toți L-au așteptat!

Ingerii în cete cântă:/-ADEVĂRAT S-A ÎNĂLȚAT!/Iar Arhanghelii fac strajă/Fiului iubit și drag!

Înălțarea Ta Iisuse/Lăudăm și o cinstim/ C-astăzi Te așezi alături/Lângă Tronul cel Divin!

Și nădăjduim cu toții/Că atunci când ne-o fi greu/Tu o să ne-ajuți Iisuse/Și-ai să-L rogi pe Dumnezeu!

 

 

prof. înv. primar Saratean Adelina Mihaela, clasa a IV-a

 

 

 

One thought on “Dubla sărbătoare, Inălțarea Domnului și Ziua Eroilor

 • 6 februarie 2022 la 14:50
  Legătură permanentă

  Am citit cu multa bucurie in suflet, cele prezentate mai sus.
  Felicitări celor ce au contribuit la realizarea și publicarea lor.
  Doamne ajuta-ne!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *