E.ON România propune scaderea TVA la energie

Facturile românilor ar scădea dacă Guvernul ar reduce TVA la energie pe lângă celelalte măsuri pe care le-au anunţat. Aceasta este soluția, a afirmat Volker Raffel, directorul general al E.ON România, informează Agerpres.

Când acesta a fost întrebat ce măsuri ar trebui să ia Guvernul pentru a ajuta populaţia să plătească facturile mari la energie şi gaze, raspunsul a fost:

“Suntem foarte bucuroşi că Guvernul a pus deja în funcţiune două scheme-suport: prima este cea privind consumatorii vulnerabili, iar a doua, ce a făcut Guvernul chiar înainte de a fi demis, schema-suport (de compensare a facturilor – n.r.) atât pentru electricitate, cât şi gaze. Pentru cei care nu au consum mare, ci mic. Cred că este foarte important să ajutăm consumatorii”.

Totuși, acesta a adăugat că sunt necesare şi alte măsuri.

“Cu toate acestea, preţul electricităţii şi al gazelor în toată Europa continuă să crească şi nu exclud necesitatea de a lua mai departe şi alte măsuri de susţinere a consumatorilor. Sunt bucuros că există discuţii politice la nivel european şi vor decide cum să o facă. De exemplu, Germania a decis reducerea TVA pentru şase luni şi aceasta ar fi o soluţie şi pentru România, pentru a supravieţui cumva acestei ierni. Cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor”.

O măsură care s-ar putea aplica şi în România este asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă, pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali.

În Germania și la nivel european această măsură este în discuție.

“Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideți să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele. Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare”, a susţinut Volker Raffel. (conf. Jurnalist.ro)