Fenomenul No Poach ia amploare în România

Este un fenomen nou pe piața muncii din România. Consiliul Concurenței a început să suspecteze unele firme de acorduri de tip cartel în domeniul resurselor umane.
Despre ce este vorba: șefii companiilor se înțeleg între ei să nu recruteze oameni, unii de la ceilalți, pe salarii mai bune. Soluția este ca angajații să dea companiile în judecată.

Autoritățile din România suspectează că unele companii încearcă să-și păstreze angajații prin metode ilegale.

Se pare că unele firme din construcții auto sau IT refuza să recruteze angajați care vin de la companiile cu care au astfel de înțelegeri.

Fenomenul se numește No Poach, adică Fără Acaparare. Este cunoscut cu precădere în Europa sau Statele Unite. Giganți IT dovediți că au refuzat să angajeze specialiști doar pentru că veneau de la firme concurente au fost amendați.

A fost lansată și în România prima anchetă de către Consiliul Concurenței. Șapte companii din domeniul construcțiilor de automobile sunt acuzate că și-ar fi împărțit piața forței de muncă.

Dacă demisionezi de la una dintre companii nu mai ai șanse să te angajezi la alta, spune o plângere anonimă la Consiliul Concurenței.

”Dacă aceste suspiciuni se vor confirma, un comportament incorect. Angajații nu beneficiază de salarii la fel de bune dacă ar fi concurenţa. Este un cartel, în loc să concureze să atragă forţa de muncă, se înţeleg să mențină salariile mai jos”. Declarația îi aparține lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Una dintre firmele verificate a fost amendată cu 400 de mii de lei. Iniţial aceasta a refuzat să le acorde inspectorilor acces la date.

Aceste companii pot fi amendate cu milioane de euro, adică 10 la sută din cifra de afaceri, dacă li se dovedește vinovăția. Sancțiunea este redusă cu 30 la sută dacă responsabilii îşi recunosc vina.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: ”Au efecte discriminatorii aceste înțelegeri. Decizia definitivă a CNCD îi poate ajuta să le obțină”.

Instanța de judecată este cea care poate stabili valoarea despăgubirii. Cei care au fost discriminați la locul de muncă, au primit și despăgubiri de până la zece mii de euro fiecare. (conf. Jurnalist.ro)