Furnica
Furnicile sunt insecte comune, dar au unele capacități unice. Peste 10.000 de specii de furnici cunoscute apar în întreaga lume. Sunt deosebit de răspândite în pădurile tropicale, unde pot ajunge până la jumătate din numărul total al insectelor care trăiesc în unele locații.
Furnici vs. Termite
Furnicile seamănă mult cu termitele, iar cele două sunt deseori confundate – în special de proprietarii nervosi. Cu toate acestea, furnicile au o „talie” îngustă între abdomen și torace, ceea ce nu au termitele. Furnicile au, de asemenea, capete mari, antene cu coate și fălci puternice. Aceste insecte aparțin ordinii himenoptere, care include viespi și albine.
Comportament social
Insecte cu entuziasm social, furnicile trăiesc de obicei în comunități structurate de cuiburi care pot fi situate sub pământ, în movile la nivelul solului sau în copaci. Furnicile tâmplare cuibăresc în lemn și pot fi distructive pentru clădiri. Unele specii, cum ar fi furnicile armatei, sfidează norma și nu au case permanente, în schimb căutând hrană pentru coloniile lor enorme în perioadele de migrație. Comunitățile de furnici sunt conduse de o regină sau regine, a căror funcție în viață este de a depune mii de ouă care vor asigura supraviețuirea coloniei. Muncitorii (furnicile văzute în mod obișnuit de oameni) sunt femele fără aripi care nu se reproduc niciodată, dar în schimb hrănesc pentru hrană, au grijă de descendenții reginei, lucrează la cuib, protejează comunitatea și îndeplinesc multe alte sarcini. Furnicile masculine au adesea un singur rol – împerecherea cu regina. După ce au îndeplinit această funcție, pot muri.
Dieta
Furnicile comunică și cooperează folosind substanțe chimice care îi pot alerta pe alții cu privire la pericole sau îi pot duce la o sursă de hrană promițătoare. De obicei, mănâncă nectar, semințe, ciuperci sau insecte. Cu toate acestea, unele specii au diete mai neobișnuite. Furnicile armatei pot prada reptile, păsări sau chiar mici mamifere.
Specii neobișnuite de furnici
O specie amazoniană (Allomerus decemarticulatus) construiește în mod cooperativ capcane extinse din fibra vegetală. Aceste capcane au multe găuri și, atunci când o insectă călcă pe una, sute de furnici din interior folosesc deschiderile pentru a o apuca cu fălcile.
(preluare nationalgeographic.com)