Gazprom sistează livrările de gaz către Republica Moldova

Republica Moldova a fost avertizată de Gazprom că dacă nu plăteşte integral datoria pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie, din decembrie livrarea va fi sistată.

Această situație a apărut pe fondul intrării în impas a negocierilor dintre cele două părţi. Motivul: preţului cerut de societatea rusă pentru un nou contract, relatează mass-media de peste Prut şi agenţii internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov a avertizat că va suspenda furnizarea gazelor.

“Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie.

Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze şi, în consecinţă, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor″⁣.

Serghei Kuprianov susține că în Republica Moldova situația este ″⁣foarte complicată″⁣, dar a estimat că ″⁣vina revine în totalitate autorităţilor″⁣ de la Chişinău care ″⁣au provocat criza cu mâna lor″⁣.

Conform reprezentantului Gazprom autorităţile de la Chișinău intenţionează să lichideze compania Moldova-Gaz, cea prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chişinău.

Compania rusă a propus o reducere cu 25% a preţului pentru livrările de la 1 decembrie numai dacă se plătește integral datoria. Chişinăul, pe de altă parte, cere o reducere de 50%.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu susține că nu poate accepta să plătească pentru gaze un preţ mai mare decât celelalte ţări din regiune.

Premierul Natalia Gavriliţă a anunţat că guvernul său negociază achiziţii de gaze din Ucraina, România şi Polonia.

Republica Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic. (conf. Jurnalist.ro)