Guvernul Olandei a demisionat în urma scandalului alocaţiilor

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a convocat o ședință a cabinetului la Haga, unde miniștrii au trebuit să decidă dacă sunt de acord să renunțe la funcții, cu doar două luni înainte de alegerile deja planificate, conform DW . În urma întâlnirii, Rutte l-a informat pe regele Willem-Alexander că guvernul demisionează.
Fiscul olandez a acuzat mii de familii că au solicitat în mod fraudulos plata alocațiilor copiilor, în perioada 2013-2019. Din această cauză, fiscul le-a cerut rambursări de zeci de mii de euro și multe familii au ajuns în faliment sau au divorțat.
Un raport al parlamentarilor a numit întreaga acțiune ”nedreptate fără precedent”, pentru că acuzații nu au avut ocazia să-și exprime nevinovăția.
Mark Rutte, care ocupă funcția de prim-ministru din 2010, a descris episodul ca fiind ”rușinos”.
Până acum, 10.000 dintre familiile acuzate pe nedrept au primit compensații în valoare totală de aproximativ 30.000 euro. Ministrul Finanțelor, Wopke Hoekstra, și Ministrul Economiei, Eric Wiebes, au fost deja dați în judecată, alături de alți trei politicieni.
Roger Derikx, în vârstă de 46 de ani, este din Hoofddrop și are doi copii. Guvernul i-a cerut să achite 60.000 de euro, după ce a fost acuzat pe nedrept. ”Suma imensă pe care trebuia să o înapoiem statului este unul din motivele pentru care am divorțat de soția mea. Fiscul are o putere foarte mare în Olanda și fără un judecător, pot să te ducă în faliment”, a declarat pentru DW. ”A fost o perioadă groaznică, au venit la mine acasă, mi-au luat frigiderul, mașina și 40% din salariu”.
Prim-ministrul Rutte a spus că guvernul va continua să se ocupe de întreaga criză COVID-19, dar în calitate de guvern interimar.
Pe 17 martie, olandezii vor vota cine ocupă cele 150 de locuri din Camera Reprezentanților.

(conf. mediafax.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *