Începe imunizarea cu a 3-a doză de vaccin anti-Covid

În România începe marți administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19. Se pot imuniza persoanele care au cel puțin 6 luni de la vaccinarea cu primele două doze. Așa-numitul „booster” se va face doar cu seruri care folosesc tehnologia ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer și Moderna, și prin urmare doar în centrele care administrează aceste tipuri de vaccin.

Printre primele persoane vaccinate cu cea de a treia doză se află ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Circa 12.000 de persoane eligibile s-au programat deja pentru vaccinarea cu a treia doză de ser anti-COVID-19, a precizat Cseke Attila.

„De astăzi, toți cei care s-au vaccinat cu schemă completă, cu cele două doze, și au trecut cel puțin șase luni de la ultima doză, pot cere vaccinarea cu cea de-a treia doză. Recomand tuturor și îndemn pe toată lumea. Până azi dimineață, în platforma în care se pot programa pentru cea de-a treia doză, sunt programați circa 12.000 de persoane dintre cele care pot lua acest vaccin.”, a declarat oficialul.

Ministrul interimar al Sănătății a vorbit și despre proiectul privind obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical.

„Testele se fac pe cheltuiala proprie, statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul, există această posibilitate.  În cazul în care nu se prezintă, avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală și nu se testează, va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede și sancțiuni care se aplică conducătorului unității sanitare în cazul în care nu respectă prevederea acestei legi”, a spus Cseke Attila. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *