Katalin Novak, prima femeie aleasă preşedintă a Ungariei

Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima dată, o femeie la preşedinţia Ungariei, în persoana lui Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, pentru o perioadă de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz (ultranaţionalist), informează Reuters. Novak îi va urma în funcție lui Janos Ader, un alt membru proeminent al partidului de guvernare Fidesz.

Novak, fost ministru al familiei şi care îşi va prelua mandatul la 10 mai, a promis să fie „o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Luna viitoare vor avea loc alegeri parlamentare în Ungaria, unde se dispută și ‘scaunul’ premierului Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului.

Cine este Katalin Novak

A început să lucreze la Ministerul de Externe în 2001, specializat în probleme legate de Uniunea Europeană și chestiuni europene. În 2010 Novak a devenit consilier ministerial, iar în 2012 a fost numită șef de cabinet al Ministerului Resurselor Umane. În 2014 Novak este numită secretar de stat pentru Familie și Tineret la Ministerul Capacităților Umane, devenind ministru în octombrie 2020.

Ea este vicepreședintele Fidesz din 2017. La 21 decembrie 2021, prim-ministrul Viktor Orbán a anunțat că Novák va fi nominalizat la alegerile prezidențiale din Ungaria din 2022 .  (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *