Medicament minune: tratează alcoolismul dar si simțul vederii

Un medicament folosit încă din anii 1950 pentru combaterea alcoolismului poate face minuni și la tratarea cazurilor de degenerare maculară. Aceste cazuri conduc adesea la pierderea vederii. Cercetătorii Universității din California Berkeley sunt cei care au făcut descoperirea, relatează vineri EFE.

Datele recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de orbire completă. Nu mai puțin de 253 de milioane de oameni au deficienţe de vedere.

Atunci când celulele retinei devin hiperactive, pacientul începe să aibă un fel de flash-uri de lumină în ochi. Acesta este unul din procesele care conduc cel mai adesea la degenerare maculară şi, pe termen lung, la orbire

Soluția se pare că vine de la un medicament utilizat în anii 50 pentru a trata cauzele alcoolismului numit Disulfiram, potrivit Agerpres.ro. Cercetătorul Michael Telias, fost doctorand la Berkeley şi în prezent profesor la Universitatea din Rochester (New York), este de părere că aceste flash-uri pot fi blocate cu ajutorul acestui medicament. El a lucrat la acest proiect alături de profesorul Richard Kramer.

„Disulfiram-ul blochează o enzimă care sintetizează acidul retinoic, vinovat de acest tip de degenerare maculară”.

Experimentele cu acest medicament au fost făcute pe un grup de şoareci. Cercetătorii au observat că aceştia au avut pierderi de vedere în 15% şi 30% din cazuri după administrarea Disulfiram-ului. Cei cărora nu le-a fost administrat medicamentul au dezvoltat deficienţă oculară în 90% din cazuri. (conf. Jurnalist.ro)