Muntele Maslinilor

După o prea lungă întrerupere, reluăm călătoria imaginară prin Țara Sfântă.

De această dată facem un popas la marginea Ierusalimului. Așa-numitul Muntele Măslinilor este o colină care era cândva acoperită cu măslini. Un petec de grădină cu măslini este până în zilele noastre, Grădina Ghețimani, nume stâlcit de eleniști din aramaicul Gheșrimani. În legătură cu Muntele Măslinilor, se mai folosește și denumirea de Eleon sau Muntele Eleonului cu referire la un pisc. În istorie a rămas cunoscut Muntele Scopus, un alt vârf al aceleiași coline, cel mai înalt, unde era punctul de observație al armatei romane din timpul revoltei iudaice (anii 66-70 după Hristos).

Dar să parcurgem treptat Muntele Măslinilor de sus în jos, cu obiectivele de pelerinaj în ordinea așezării lor nu în ordinea evenimentelor legate de ele.

1. Mănăstirea Rusească de pe Eleon. Este locul de unde priveau apostolii și Sfânta Fecioară Maria, înălțarea Domnului la cer. Tot aici a fost îngropat capul Sfântului Ioan Botezătorul. Aici viețuiesc și maici din România dintre care cea mai impresionantă este venerabila maică Petronia.

2. Locul Înălțării. Se pot observa urmele unei impunătoare bazilici bizantine octogonale. Actualmente e o mică moschee.

3. Biserica ,,Pater Noster”, mănăstire catolică ce marchează locul unde Mântuitorul a predat rugăciunea Tatăl nostru.

4. Mănăstirea rusească ,,Maria Magdalena” ce adăpostește și moștele întregi a două cuvioase rusoaice: Varvara și Elisabeta Romanova- fostă membră a familiei imperiale ruse.

5. Biserica Națiunilor pe locul agoniei Mântuitorului, din Grădina Ghețimani, a fost construită în sec. XX cu fonduri din mai multe țări. Are 12 cupole ca o trimitere la numărul apostolilor.

6. Mormântul Maicii Domnului este de fapt o biserică subterană construită ca un ansamblu de bolți semicilindrice, de cruciați. În cuprinsul ei sunt mormintele Sf. Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, precum și al dreptului Iosif, logodnicul Mariei. În spatele mormântului gol al Maicii Domnului se află o impozantă icoană făcătoare de minuni, a Maicii Domnului.

7. În dreapta intrării bisericii de mai sus, este locul trădării, locul sărutării prefăcute al lui Iuda.