Oficial rus, persona non grata în România

Tensiuni diplomatice între România și Rusia. Ministerul Afacerilor Externe l-a declarat, luni, pe adjunctul atașatului militar rus la București persona non grata pe teritoriul României.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse luni, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin.

”Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se arată în anunțul MAE.

Anunțul MAE vine în contextul în care, duminică, ministru Bogdan Aurescu a spus, referindu-se la declarația ambasadorului Rusiei la București, conform căreia România ar trebui să se îngrijoreze dacă este implicată “într-un fel de aventură militară concepută de «capetele fierbinți» din sediul NATO”, că orice amenințare care vizează țara noastră este o amenințare la adresa NATO.

“Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei – n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte“, a declarat Bogdan Aurescu. (conf. Jurnalist.ro)