Patria Sfântului Ioan Botezătorul
Aproape de Ierusalim este o mică localitate care se numește acum Ein Karem. În acest ținut muntos, unde se îmbină în mod neobișnuit piatra și vegetația, este locul unde s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul. Locul este foarte des vizitat și de pelerinii creștini dar și de locuitori ai Ierusalimului, dornici de a ,,evada” din aglomerația cotidiană.
Pelerinul creștin poposește în două biserici din Ein Karem.
Prima biserică vizitată este construită pe locul unde au locuit preotul Zaharia cu Elisabeta. Locul ne amintește de bătrânul preot Zaharia care, slujind la templul din Ierusalim, fiind singur în Templu, este surprins să întâlnescă un tânăr care îi spune că va avea un fiu căruia să-i pună numele Ioan. Părea ceva imposibil. De aceea tânărul i-a zis: eu sun Gavriil… și am fost trimis să-ți vestesc acestea. Dar pentru că n-ai crezut spuselor mele, iată vei fi mut până se vor împlini acestea. După ce a trecut săptămâna de slujire și Zaharia s-a întors acasă, sotia sa, Elisabeta a rămas însărcinată. La opt zile de la nașterea pruncului i-au pus numele Ioan și Zaharia a început să vorbească, proorocind despre cel ce avea să fie Înainte-mergătorul Domnului. Din actuala biserica, pe lângă altar, se coboară la ruinele locuinței de atunci.
În centrul localității este un izvor de apă care este martorul tăcut al prezenței Fecioarei Maria.
La Buna-Vestire, arhanghelul Gavriil o vizitase pe Maria la Nazaret anunțând-o că este aleasa Cerului pentru a naște pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel promis. Ca o confirmare a veridicității mesajului, Gavriil o anunță că Elisabeta, mama viitorului Ioan Botezătorul, a zămislit la bătrânețe. Fecioara Maria, purtând în pântece pe Fiul lui Dumnezeu a venit la Elisabeta. Acestă vizită a avut loc nu la locuința Elisabetei ci la un loc retras, unde era probabil o grădină a familiei. Întâlnirea celor două verișoare este consemnată de Sf. evanghelist Luca, preluată de acesta chiar de la Maria. Dialogul celor două persoane sfinte ne descoperă multe detalii despre statutul Maicii Domnului.
Deci trecând pe lângă izvor, urcăm la Biserica Vizitării. Acolo se poate observa din nou o arhitectură originală, creația aceluiași Barluzi, de la începutul sec. XX. Biserica marchează locul întâlnirii consemnate de Sf. Luca.