Pe aripi de gând-Haifa

Cât de minunat este acest dar primit de noi oamenii de la Dumnezeu, de a zburda liberi cu mintea dincolo de realitatea cotidiană. Printre altele, călătoria prin locurile unde a trăit Domnul nostru Iisus Hristos sădește un dor de a revedea acele locuri și a retrăi acele sentimente. Cum pandemia împiedică deplasarea în carne și oase, călătoria se face acum doar pe calea gândului. Și pentru că mergerea în Țara Sfântă are un imbold religios călătoria acolo o numim pelerinaj spre a o deosebi de turism.

După sosirea pe aeroportul din Tel Aviv, prima destinație este orașul Haifa. Orașul prosper, port la Marea Mediterană, este o atracție și pentru grădinile impresionante ale Templului Bahai. Dar de acele locuri se leagă și viața Sfântului Prooroc Ilie. Peștera unde se adăpostea este acum inclusă în biserica mănăstirii catolice Stela Maris. Pentru noi Steaua Mării este și Maica Domnului, care ne conduce pe marea învolburată a acesei vieți la limanul veșnic, al mântuirii.

Pe o colină de la marginea actualului oraș a avut loc jertfa de pe muntele Carmel. Era tot în vremea profetului Ilie. După trei ani jumate de secetă în care zeul imaginar Baal – zeul ploii și al recoltelor – nu a adus ploaia atât de necesară, Ilie a propus o dovedire a Dumnezeului celui adevărat. Poporul israel renunțase la Iahve și se închina lui Baal. Ilie a propus ca dumnezeul care își va lua singur jertfa trimițând foc din cer acela este cel adevărat. După o zi de invocare a lui Baal, cei 400 de preoți ai lui nu au primit nici un răspuns. Dar când Ilie a chemat pe Domnul său, Acesta a trimis foc care a mistuit și jertfa, chiar udă fiind, dar până și jertfelnicul. Acum era clar care este dumnezeul cel adevărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *