Plecând de la Betleem

În periplul prin Țara Sfântă, în ziua vizitării locurilor nașterii Mântuitorului, ieșind din oraș ajungem în Pustiul Iudeii, un pustiu în adevăratul înțeles al cuvântului, fără nici un pâlc de vegetație, pentru a vizita două mănăstiri străvechi cu bogată experiență duhovnicească.

Prima, în ordine geografică, este Mănăstirea Sfântului Teodosie. Acest părinte, trăitor la mijlocul sec. V, a fost deopotrivă un teolog și un păstor sufletesc. El a apărat dreapta credință de învățăturile eretice apărute în vremea sa dar a și povățuit pe ucenicii strânși în jurul lui, fiind întemeietorul vieții de obște din Palestina. Această mănăstire este construită deasupra peșterii unde s-au adăpostit magii când au plecat spre casă pe drumul ocolitor prin pustiu evitându-l pe Irod. Aici sunt și măicuțe din România.

De la Sf. Teodosie se coboară cu taxiuri de 9 locuri, pe un drum îngust și șerpuit, la Mănăstirea Sfântului Sava. Acest părinte, adormit la sfârșitul sec. V, deci contemporan cu Sf. Teodosie, s-a retras singur într-o peșteră. Dar înmulțindu-se ucenicii, intrarea peșterii a fost zidită rezultând o biserică unde se strângeau duminica pustnicii din împrejurimi. Cu timpul s-au construit chilii și biserica mare, ce adăpostește moaștele sfântului. Această așezare monahală retrasă s-a bucurat de un prestigiu imens, fiind un etalon al trăirii la intensitete maximă a dragostei de Dumnezeu. De aceea când un viețuitor de aici moare, trupul lui nu înțepenește până e așezat în gropnița de sub curte.

Legat de moaștele Sf. Sava consemnăm una din minuni. Când cruciații au părăsit Palestina, au dus cu ei în Italia moaștele Sf. Sava. Era începutul sec. XIII. Atunci smochinul multisecular, plantat de sfântul, s-a uscat. La mijlocul sec. XX, papa Romei a aprobat întoarcerea Sf. Sava ,,acasă”, în Pustiul Iudeii. La scurtă vreme ciotul smochinului, uscat de secole, a înverzit din nou și dăinuie până azi. Cu ajutorul Sf. Sava multe familii care nu puteau avea copii, au avut bucuria nașterii de prunci. Femeile nu intră în mănăstire. Viața foarte austeră a călugărilor de aici nu îi împiedică să fie foarte ospitalieri cu toți pelerinii.

În imagine este o parte din mănăstirea Sfântului Sava și valea pustie. Se pot observa mici grote unde se adăposteau pustnicii.