Politicieni români, implicați în scandalul Pandora Papers

Doi politicieni români sunt implicați în scandalul Pandora Papers. Este voba despre cea mai nouă și mai mare scurgere de date despre averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor, politicienilor și miliardarilor lumii.

Potrivit Rise Project, în setul de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente conțin cuvântul România.

Asta nu înseamnă însă că acestea sunt singurele care au legătură cu țara noastră.

“Asta pentru că jurisdicțiile offshore au fost folosite ca pe niște păpuși matrioșka: companii din România sunt deținute de alte companii din România, care, la rândul lor, sunt deținute de companii offshore și care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore”, scrie sursa citată.

Cetățenii români au apelat la serviciile celor care înființează companii în jurisdicții opace din diverse motive. De exemplu, documentele din Pandora Papers fac referire la miliardarul Frank Timiș care a apărut și în Panama Papers și care a fost implicat în afacerea Roșia Montană.

Noile documente arată și cum un fost membru al Parlamentului a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția, iar un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care, la rândul lor, dețin companii în Cipru.

Investigația nu publică momentan numele românilor implicați în scandalul Pandora Papers.

În acest scandal sunt implicați mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian. Aceștia ar fi ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală.

Ancheta, denumită „Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *