PUNCTUL FĂRĂ ÎNTOARCERE
O echipă de cercetători australieni avertizează că dacă emisiile de gaze vor continua în acelaşi ritm, fără a se lua masuri pentru reducerea lor, climatul planetei ar putea ajunge într-un punct de unde nu mai există întoarcere!
Cu alte cuvinte, în jurul anului 2050 s-ar putea ajunge la sfârşitul civilizației umane, aşa cum o ştim noi.
Acest avertisment susține ca lanțul catastrofic al dezastrelor de mediu va duce la epidemii la scară planetară (articolul este scris în iunie-2019), la migrații forțate, la milioane de decese cauzate de căldura excesivă.
Printre autorii studiului se numără şi Ian Dunlop, fost director executiv la Dunlop şi Shell, şi fost preşedinte al asociației australiene a cărbunelui, deci un om care cunoaşte efectele încălzirii din prima linie. „La ora actuală, schimbările climatice reprezintă o ameninţare existențială medie, dar dacă nu se iau măsuri de reducere a emisiilor industriale, iar temperaturile planetare vor creşte cu mai mult de 3,5 grade C, în următoarele decenii situația va scăpa de sub control şi oamenii nu se vor mai putea adapta la noile condiții.”
Ce s-ar putea întâmpla într-un asemenea scenariu apocaliptic?
Nivelul de dioxid de carbon ar putea ajunge pragul de 437 părți per milion, o cifră fără precedent în ultimele 20 de milioane de ani! O serie de sisteme, inclusiv pădurea amazoniană, sistemele biologice din Arctica şi recifele de corali, vor colapsa, iar teritorii de milioane de km pătrați vor deveni nelocuibile din cauza deşertificării.
La tropice, valurile de căldură letală vor depăşi 100 de zile anual, fapt ce va determina migrarea forțată a peste un miliard de oameni! În regiunile aride, lipsa apei va afecta peste 2 miliarde de oameni, declanşându-se, efectiv, războaie pentru lichidul vital.
De asemenea, frecvenţa fenomenelor meteo extreme, ca furtuni, inundații şi valuri de caniculă, va creşte pe toată planeta – lucru care, judecând după recentele ploi şi furtuni din România, a început deja să se producă.
Articolul ăsta a fost scris anul trecut în aceeaşi perioadă, inspirat din Magazinul vechi şi mi se pare frapantă asemănarea dintre modul în care a evoluat vremea anul trecut şi anul acesta. Poate va amintiți că se discuta şi atunci că a fost cea mai ploioasă lună iunie din ultimii nu mai ştiu câți ani.