Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde

Certificatul verde pentru locul de muncă nu a fost asumat politic, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu mai vede urgeța acestuia. Potrivit acestuia, până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.

„Nu este o victimă (a politicului, n.r.). Este o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilității: cine e de vină pentru această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde – sau certificatului COVID”, a spus Rafila, potrivit Digi24.

El a explicat că unul din scopurile certificatului COVID este stimularea vaccinării.

Un alt scop al implementării certificatului verde era, potrivit lui Rafila, legat de sănătatea publică.

„Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă (…) Vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă acum mai vede utilitatea și urgența certificatului verde, Rafila a răspuns: Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a spus ministrul.

„Dacă vrei să ai un răspuns, trebuie să-l adopți imediat și să intre în vigoare mâine”, a adăugat el. (conf. Jurnalist.ro)