Râmele, cel mai bun tratament pentru grădina ta

Esti oripilat de fiecare data cand vezi o rama in gradina ta si nu intelegi ce cauta aceste vietati in preajma casei tale? Afla ca ramele nu fac decat sa-ti dea o mana de ajutor. Iti vine sau nu sa crezi, ramele au un rol extrem de important in cresterea plantelor . O gradina plina de rame este o gradina sanatoasa. Iata care sunt beneficiile pe care le aduc aceste vietati gradinii tale:

Imbunatatesc calitatea solului

Ramele se deplaseaza sapand mici tuneluri in pamant. Aceste tuneluri permit aerului si apei sa penetreze mai usor solul, creandu-se astfel un mediu ideal pentru dezvoltarea plantelor . In plus, in momentul in care “sapa” tuneluri, ramele slabesc duritatea solului si, prin deplasarea lor, transporta la suprafata minerale vitale. Totodata, prin activitatea lor subterana, ramele amesteca straturile diferite ale solului.
Un alt aspect important este ca ramele excreta substante care neutralizeaza pH-ul solului potential daunator. In plus, excrementele pietrificate ale ramelor, denumite coprolite, imbunatatesc anumite proprietati ale solului cum ar fi porozitatea si capacitatea de retinere a apei, datorita continutului de fosfat natural de calciu.

Ajuta plantele sa se dezvolte

Ramele au un rol important in mentinerea sanatatii plantelor. Aceste mici vietati consuma bacteriile daunatoare plantelor si cara nutrientii necesari dezvoltarii radacinilor. Plantele pot folosi ulterior apa retinuta in tunelurile sapate de rame iar aerul din aceste orificii ajuta bacteriile din sol la descomperea materiei organice.
In plus, excrementele ramelor (coprolite) constituie un ingrasamant natural excelent pentru plante. Coprolitele ajuta plantele sa se dezvolte frumos si impiedica aparitia bolilor si daunatorilor.

Aduc beneficii mediului

Ramele aduc beneficii mediului inconjurator . Unele bacterii ce traiesc in interiorul ramelor ajuta la distrugerea unor substante chimice din care sunt compuse materialele periculoase ce polueaza mediul. De asemenea, ramele pot sa reduca eroziunea solului. Un studiu al Universitatii din Minnesota a concluzionat ca ramele sporesc cu 35% abilitatea solului de a retine apa.
De asemenea, ramele sunt o sursa importanta de hrana pentru alte vietati, corpul lor fiind constituit din proteina in proportie de 70%.

Alte curiozitati despre rame:
  • ramele nu au plamani si respira prin piele; aceasta absoarbe oxigen si elibereaza dioxid de carbon;
  • daca o pasare rupe o jumatate din rama, segmentele lipsa se vor reface in cateva zile;
  • pentru a respira normal, ramele au nevoie de umiditate;
  • pot sa reziste pana la 2-4 luni de zile in apa de la robinet, fara mancare;

(Sursa gradina.acasa.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *