Robot de chirurgie craniană, premieră în România

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași este primul care are în dotare un robot de chirurgie craniană. Este un echipamentul unic în România și a costat peste 1,2 milioane de lei potrivit mediafax.ro.

Spitalul a introdus sâmbătă un nou sistem pentru îmbunătățirea preciziei în neurochirurgia complexă. Vorbim despre Medtronic Stealth Autoguide, o platformă de chirurgie robotică craniană care este concepută pentru adulți și pacienți pediatrici cu afecțiuni neurochirurgicale.

Investiția de 1.250.000 RON de lei a fost făcută de Consiliul Județean Iași.

Sistemul include un robot care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise  pentru a atinge ținta chirurgicală.

Explicația a fost dată pe Facebook de către reprezentanții spitalului ieșean.

„În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ținta chirurgicală potrivită, ci și cel mai sigur mod de a o atinge – navigând printr-o rețea complexă de celule, vase și rețele neuronale pentru a ajunge la un punct precis. Robotul de chirurgie craniană crește siguranță, scurtează durata de spitalizare și reduce complicațiile paciențiilor noștri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar și într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie”.(conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *