Robotul Florina înlocuiește medicii din Arad

Inteligența artificială ne influențează tot mai mult viața. “Roboții” reușesc să realizeze, deseori mai eficient și mai precis, diverse servicii, luând locul oamenilor în mai domenii de activitate. Spre exemplu, în medicină. DSP Arad folosește inteligența artificială pentru anchetele epidemiologice. Robotul Florina, “angajat” la Direcției, poate să facă 2.000 de anchete în 15 minute.

Conectat la o centrală telefonică poate efectua în mod automat, apeluri către pacienții găsiți pozitiv cu COVID. Tot procesul este unul automat, astfel încât lista cu pacienți este încărcată într-un format excel în cadrul platformei și acolo se preiau automat datele fiecărui pacient“, explică Leo Mart, CEO firmă de IT, potrivit Aleph News.

De la începutul anului, robotul Florina a făcut mii de anchete epidemiologice. Eficiența este undeva la 80%, asta pentru că vârstnicii sunt sceptici în a vorbi cu un robot.

Șeful DSP Arad spune că la început avea nevoie de 30 de angajați să facă anchete epidemiologice, iar acum doar de 6.

Așa că a propus Ministerului Sănătății să creeze un cadru legal, pentru ca roboțelul Florina să fie utilizat la scară largă. Dar, fără niciun rezultat.

„Nu are un compartiment de digitalizare. Practic nu ai cu cine să vorbești acolo. Nu cred că cineva poate să ia o decizie, pentru că digitalizarea e un proces foarte complex, dar nu am văzut un început de dorință să se meargă mai departe pe o soluție concretă“, spune Horea Timiș, director DSP Arad. (conf. Jurnalist.ro)