Scrisoare deschisă elevilor clasei a VIII-a

Scrisoare deschisă elevilor clasei a VIII-a

 de la Sc. Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu”Tiur-Blaj,

structura: Sc. Gimnazială ,,Petru Pavel Aaorn” Blaj

Dragii mei copii, dragi fosti elevi,

Vreau încă de la început să vă destăinui faptul că, am fost și eu invitată de către d-na voastră dirigintă, prof Dolcoș Cristina, să vă transmit prin intermediul radioului din Blaj, gândurile mele, acum la sfârșit de ciclu gimnazial, dar din motive personale, de familie, nu mi-am putut aduna gandurile să vă transmit câte ceva, de la inimă la inimă! Am multe să vă spun și poate de aceea mi-a fost foarte greu. Totuși, nu mă pot despărți ușor de voi, fără să vă vorbesc! Nu vreau doar să vă urez multe, multe, ci să vă dau și sfaturi practice, concrete, la subiect!

În primul rând, vă sfătuiesc să vă continuați studiile, să fiți harnici, conștiincioși, să nu vă pierdeți în prietenii intime prea devreme, deoarece vă vor strica viitorul. Legați totuși prietenii, fiți buni camarazi, ajutați-vă la nevoie unul pe celălalt, dar cu limite, până într-un anumit punct! De ce spun acest lucru? Am intâlnit în cariera mea didactică foarte mulți copii deștepți, buni la învățătură, ambițioși, dar în momentul în care au legat prietenii cu sexul opus, totul s-a năruit. Fetele au rămas gravide, s-au măritat, înainte de a-și termina studiile, înainte de a-si găsi un servici și au dat de greu! La fel și băieții! Au ajuns să-i întrețină tot părinții, ceea ce este un lucru rușinos! Deci, țineți minte, mai întâi învățați o meserie, terminați un liceu și chiar și  o facultate, care puteți și doriți,  găsiți-vă servici și apoi cautați-vă perechea și vă căsătoriți legal.  Vă îndemn să nu stați în concubinaj, căsătoriți-vă religios, ca să primiți și binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru a avea  o familie frumoasă, sănătoasă și durabilă.

Tot în legătură cu educația voastră,  vă amintesc proverbul ,,Cine are carte, are parte”, pe care vi-l spuneam de multe ori, pentru  a vă motiva să învățati. De ce spun aceasta, pentru că nimeni nu vă poate angaja, dacă nu aveți școală! Ca să scăpăm de sărăcie și analfabetism, nu se poate decât prin instrucție și educație.  Frecventând o școală, găsindu-ne un servici, avem șansa să ne facem un acoperiș deasupra capului, adică să ne facem o casă, să ne cumpărăm cele necesare traiului  și să trăim în relații bune unul cu celălalt.  Vă mai spuneam că elevii care nu vor să frecventeze școala, ajung analfabeți și cerșetori. Dacă nu vreți să învățați o meserie, nu vreți să frecventati o școala, nu aveți șanse prea mari, decât să ajungeți la mila oamenilor, să bateți din poartă, să primiți o bucată de pâine sau să deveniți hoți la drumul mare, infractori și să sfârșiți în închisoare, pierzându-vă libertatea! Eu nădăjduiesc că voi, foștii mei elevi, absolvenții clasei a VIII-a, ați luat-o pe drumul cel bun și mi-ați înțeles mesajul! Chiar și în Biblie, Sf. Apostol Pavel, în Epistola a Doua către Tesaloniceni, cap. 3, versetul 10, ne încurajează să muncim, atenționându-ne: ,,dacă cineva nu vrea ca să lucreze, acela nici să nu mănânce” sau la cap 30 din Ințelepciunea lui Isus Sirah se zice: ,,Cel care ceartă pe fiul său va avea mulțumire și între cei cunoscuți se va lăuda cu el” și  ,,Ceartă-l pe fiul tău și fă-l să lucreze, ca să nu se poticnească întru rușine”.

Vă mai sfătuiesc să fiți precauți în formarea legăturilor de prietenie, alegeți-vă prietenii, nu vă legați sufletește de copii prost-crescuți, de vagabonzi și țineți cont de vorba din popor-,,Spune-mi cu cine te-nsoțești, ca să-ți spun cine ești!”, pentru că aceștia vă pot ademeni spre rău, vă pot schimba comportamentul , vă pot trage în diferite curse și necazuri.  Fiți atenți că în jurul vostru sunt mulți oameni, copii și adulți, care au deraiat de la o viață normală, plăcută Lui Dumnezeu și s-au dedat la băutură, tutun, droguri și altele. Aceste patimi vă pot schimba viața radical, înspre rău. Nu este cazul să vă dau acum exemple, dar cu toții știm căt de greu se trăiește intr-o casă cu astfel de oameni, unde nu mai poate fi vorba de pace și iubire adevărată.  Voi trebuie să fiți fermi și să alegeți calea cea bună, să respectați calea cea dreaptă a Domnului Iisus Hristos.

În tot parcursul vieții voastre să nu uitați pe cei care v-au pus creionul în mână, v-au luminat mințile, v-au îndreptat pașii spre cunoaștere, v-au sprijinit și v-au încurajat la nevoie, arătându-le permanent respect și recunoștință. Când spun aceasta, mă gândesc la învățătorii,  profesorii și preoții, precum și la părinții voștri care v-au dat ,,cei șapte ani de-acasă”, v-au asigurat cele necesare traiului și actului educativ, v-au îmbrăcat și v-au purtat la școală. Mă opresc în mod special la părinți și vă îndemn să-i iubiți, să-i ajutați , să-i ascultați, pentru că prin ei primiți și binecuvântarea de la Dumnezeu care zice: ,,Ochiul care își bate joc de părintele său și nu ia în seamă ascultarea (ce este dator) maicii sale, să-l scoată corbii care sălășluiesc lângă un curs de apă, iar puii de vultur să-i mănânce”(Pilde, cap 30, versetul 17). Din aceste cuvinte, destul de dureroase, vedem câtă importanță dă Dumnezeu ascultării de părinți. Dragilor, să luăm cu toții aminte!

Și, pentru că am fost și sunt  ,,a doua mamă” pentru voi, foștii mei elevi, eu, fosta voastră învățătoare,  vă mai dau un ultim sfat, care este cel mai important dintre toate:  PUNEȚI-L  PE DUMNEZEU PE PRIMUL LOC IN VIAȚA VOASTRĂ! Cu Dumnezeu înainte, totul este ușor, totul capătă răspuns, totul e OK. Unde Dumnezeu nu e, NIMIC NU E! Dumnezeu este dragoste, este iubire…Dacă îl ai pe Dumnezeu în suflet și în viața ta, vei fi și educat, vei fi și recunoscător, îți vei găsi și un servici, vei fi și protejat , vei avea o familie frumoasă, vei avea prieteni buni, de nădejde și îți vei câștiga și viața veșnică, care este țelul final al oamenilor creștini.  A-L iubi pe Dumnezeu înseamnă a-L  lăuda, a-L cinsti, a te ruga Lui, a fi recunoscător și a-I cere ceea ai nevoie. Prin păcate ne îndepărtăm de Dumnezeu, dar prin citirea Bibliei, a vieților sfinților, prin Sf. Spovedanie,  Sf. Împărtășanie, prin post și rugăciune ni se dă șansa să ne apropiem din nou de El, astfel ispășindu-ne greșelile.

Închei cuvântul meu de rămas bun, urându-vă o viață frumoasă, liniștită, plină de bucurii și împliniri, pace și iubire în suflet, toate darurile Duhului Sfânt  și inimi pline de dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele. Vă dau și o temă de casă pentru viitor, pe care să începeți s-o rezolvați cât de repede puteți și anume, să începeți să citiți din Sf. Biblie, de la Matei, capitolele 5, 6 si 7, în care este cuprinsă succint Învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a avea o viață plăcută Lui Dumnezeu  și semenilor voștri.  Vă încurajez să pășiți cu încredere în drumul vostru, luând ca pildă de învățătură versetele evanghelistului Matei, cap 6: ,,Priviți la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitnițe și Tatăl vostru Cel Ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai presus decât ele? Și cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiți? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. Și vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor? Deci, nu duceți grijă spunând: Ce vom mânca ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; știe doar Tatăl vostru Cel Ceresc că aveți nevoie de ele. Căutați mai întâi Împărăția Lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei”.

Vă îmbrățișează cu mult drag și vă urează succes, fosta voastră învățătoare, Adelina Sărătean

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *