Se caută soluții pentru a stopa criza petrolului

Agenţia Internaţională a Energiei cere consumatorilor din națiunile avansate să reducă cererea de produse pe bază de petrol. Această solicitare ne aduce aminte de anii 1970 și 1980. Lumea se confruntă cu perspectiva de a pierde trei milioane de barili pe zi din producția rusă de petrol, notează Sky News.

Soluțiile: limite de viteză mai scăzute, mai multă muncă la domiciliu și duminica fără mașini. Aceste soluții ar putea ajuta lumea să evite o criză a aprovizionării cu petrol cauzată de războiul din Ucraina, susține Agenția Internațională a Energiei (IEA).

Li s-a sugerat șoferilor să folosească mașinile în comun și să dea mai încet aerul condiționat în vehicule. Planul în zece puncte va „reduce presiunea prețurilor resimțită de consumatorii din întreaga lume”.

Aceste măsuri vor reduce daunele economice și vor micșora veniturile energetice ale Rusiei, plus că vă exista avantajul de a muta cererea de petrol pe o „cale mai durabilă” în drumul către zero net, a spus IEA.

Aceste recomandări vin la câteva zile după ce agenția a declarat că lumea se confruntă cu „ceea ce s-ar putea transforma în cea mai mare criză a aprovizionării din ultimele decenii”.

IEA a fost înființată în anii 1970. Atunci economiile globale au fost lovite de șocuri energetice.

Raportul IEA avertizează că de luna viitoare trei milioane de barili pe zi din producția de petrol rusă ar putea fi „închise”.

„Acest lucru ar reduce semnificativ tensiunile potențiale într-un moment în care o cantitate mare de provizii rusești ar putea să nu mai ajungă pe piață și sezonul de vârf al cererii din iulie și august se apropie”, a spus AIE.

„Măsurile ar avea un efect și mai mare dacă ar fi adoptate parțial sau integral și în economiile emergente”.

Planul se concentrează pe „cum să folosiți mai puțin petrol pentru a transporta oameni și bunuri de la A la B” – bazându-se pe măsuri care au fost deja utilizate.

Fatih Birol, directorul executiv al IEA, a declarat:

„Ca urmare a agresiunii îngrozitoare a Rusiei împotriva Ucrainei, este posibil ca lumea să se confrunte cu cel mai mare șoc al aprovizionării cu petrol din ultimele decenii, cu implicații uriașe pentru economiile și societățile noastre”.

Războiul din Ucraina a împins prețul petrolului la peste 100 de dolari pe baril. Șoferii se confruntă deja cu prețuri record la combustibil. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *