Sfântul Prooroc Ilie
Din multitudinea de personaje emblematice ale Vechiului Testament, creștinismul a preluat cu multă prețuire pe proorocul Ilie. Calitatea de prooroc este dată de faptul că el transmitea voia lui Dumnezeu.
Deși a trăit cu peste 800 de ani înainte de Hristos, multe aspecte din viața Sfântului Ilie sunt valabile chiar și în vremea nostră. Din cele consemnate în Cărțile III și IV Regi, reținem câteva secvențe.
Ilie constatase cu mare dezamăgire ușurința cu care poporul israel renunțase la cinstirea lui Iahve și acceptase zeitățile filistenilor. Ca urmare a idolatriei, a oprit Domnul ploaia. 3 ani jumate nu a ploat iar zeii închipuiți de oameni nu aveau cum să aducă ploaia. Ilie, adăpostit într-o peșteră, a fost hrănit de corbi. După acea secetă prelungită a avut loc jertfa de pe Muntele Carmel care a arătat cine este Dumnezeul cel adevărat. La scurtă vreme, încheindu-și misiunea, Sfântul Ilie a fost răpit la cer în prezența ucenicului său, Elisei, nu înainte de a-i lăsa acestuia cojocul său și darul profetic. Regele hrăpăreț și idolatru, și regina sa Izabela, au murit în felul și în locul prevestit de plăcutul lui Dumnezeu Ilie.
Sfântul Ilie este sărbătorit în 20 iulie. El este rugător petru cei ce-l cinstesc și este considerat și ocrotitorul aviației române.